Egy másik konzervatív frakcióhoz csatlakozott a Fidesz Strasbourgban

2021.04.19. 10:01

Van egy hely, ahol már most megvalósult Orbán, Salvini és Morawiecki budapesti álma.

Egy másik konzervatív frakcióhoz csatlakozott a Fidesz Strasbourgban

Március elején a Fidesz mind az Európai Néppártból, mind annak EP-frakciójából kilépett, az EP-képviselői azóta a függetlenek között foglalnak helyet. Ahogy azt Azonnali is kielemezte, a Fidesz előtt több lehetséges út is van, de a Néppártból frissen távozott Fideszt elnöklő Orbán Viktor, az ID-ben helyet foglaló olasz Lega-elnök Matteo Salvini és az ECR legbefolyásosabb pártját, a lengyel PiS-t képviselő Mateusz Morawiecki nemrégi budapesti találkozója alapján kiderült, hogy a cél egy nagy, a Néppárttól jobbra lévő frakció létrehozása. 

 

Ez a frakció valószínűleg három helyről hozna képviselőket:

 

1. Az ECR-ből, ami azon olasz neofasiszta Giorgia Meloni elnökölte pártcsalád és EP-frakció, amelynek legbefolyásosabb pártja a lengyel kormánypárt, a nacionalista-szociálkonzervatív Jog és Igazságosság. Ez nem egy EU-ellenes, hanem inkább a jelenlegi status quo mellett lándzsát törő klub. Bővebben itt foglaltuk össze, hogy kik ők.

 

2. Az Identitás és Demokrácia, ami az olasz Matteo Salvini vezette Lega és a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen körül megalakult EP-frakció. Itt foglal helyet az újabban az EU-ból való kilépést célul kitűző német AfD és az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is. Számos tagjuk kifejezetten EU-ellenes, ők az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciója.

 

3. A Fidesz és más, a Néppártból esetlegesen távozó pártok.

 

Mindeközben a kisebbik budapesti kormánypárt, a KDNP rejtélyes módon továbbra is az Európai Néppárt tagja maradt.

Vannak bizonyos jelek

Egy másik terepen, az Európa Tanácsban, ami még véletlenül sem az Európai Tanács, és pláne nem az Európai Unió intézménye, hanem az emberi jogok védelmére fókuszáló 47 tagú regionális szervezet,

 

a Fidesz már csatlakozott egy másik frakcióhoz.

A strasbougi székhelyű, az EP-től jó száz lépésre lévő Európa Tanács egyik szerve a parlamenti közgyűlése (PACE), ez választja meg a főtitkárt, az emberi jogi biztost és az ugyancsak strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának bíróit. A közgyűlés a tagországok delegáltjaiból áll, akik az Európai Parlamenthez hasonlóan frakciókba tömörülhetnek. Itt a frakciók részben megfeleltethetők az Európai Parlament frakcióinak. Van például frakciója a PACE-ban a jobbközép Európai Néppártnak vagy épp az európai liberális pártokat tömörítő ALDE-nak, aminek a frakciója az EP-ben Renew Europe néven fut.

A megvalósult budapesti álom

A Fidesz delegáltjai ebben a parlamenti közgyűlésben is a Néppárt frakciójában ültek, a Fidesz EPP-ből való távozás után pedig csatlakoztak

 

az Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakcióhoz, ami javarészt az ECR-hez kötődő, kisebbrészt az ID-hez kötődő pártok embereiből áll.

 

Vagyis az Európa Tanácsban lényegében meg is valósult már Salvini, Orbán és Morawiecki budapesti álma. Ráadásul mivel ez nem egy EU-s intézmény, itt olyan politikusokkal ülhetnek egy közös frakcióban, mint az azeri kormánypárt, a szerb bannonista Dosta je Bilo nevű trollpárt, a jelenlegi és az előző ukrán elnök pártjai, valamint a brit toryk. A Fidesz PACE-delegációjának vezetője egyébként Németh Zsolt, akit januárban választottak a Parlament Közgyűlésének alelnökévé. 

 

NYITÓKÉP: Council of Europe / Wikimedia Commons
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek