+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. szeptember 20. péntek, 14:34
A Benito Mussolini szellemi örökségét vállaló Olaszország Fivérei párt évadnyitójának a díszvendége Orbán Viktor magyar miniszterelnök lesz. Bemutatjuk a társaságot!

Giorgia Meloni, az olasz neofasiszták elnöke bemutatta a héten pártja pénteken kezdődő hagyományos nagygyűlésének programját, amit minden évben Rómában tartanak.

 

Elsősorban az Olaszország Fivérei párt szakértői lépnek fel, többek között Benito Mussolini dédunokája, a mussolinizmust nagynénjével, az Azonnali által is meginterjúvolt, forzaitáliás Alessandra Mussolinivel ellentétben politikailag is vállaló Caio Giulio Caesar Mussolini. Ő idén sikertelenül pályázott az Európai Parlamentbe.

 

Orbán lesz a főattrakció

 

A szombati esemény legnagyobb attrakciója Meloni szerint is Orbán Viktor, a jelenleg még néppárti Fidesz elnökének előadása lesz.

 

A magyar miniszterelnök „A nép Európája, a népek Európája“ címmel tart előadást,

 

majd utána beszélgetést fog vele vezetni Gennaro Sangiuliano, a közszolgálati Rai Due híradójának (TG2) főszerkesztője. Sangiuliano maga fiatalon a neofasiszta egyetemi mozgalomban vett részt, onnan került jobboldali újságokba, többek között a jobboldali Libero napilapnak volt főszerkesztő-helyettese.

 

Sangiuliano németellenes és putyinista nézeteiről ismert: 2014-ben Vittorio Feltrivel könyvet írt arról, hogy Németország „Negyedik Birodalmat” építene magának Európában; 2015-ben pedig egy ujjongó életrajzot közölt Putyinról „Egy cár élete” címen. Mindkét könyv a neves milánói Mondadori kiadónál jelent meg. 2018-ban a Legának köszönhetően került Sangiuliano a második közszolgálati csatorna hírszerkesztőségének élére, akkor többen is azzal vádolták, hogy „Tele Visegradot“ csinál a Telegiornale2 (TG2) híradóból.

 

Orbán mellett még két nemzetközi vendég lesz: a spanyol szélsőjobboldali Vox párt elnöke, Santiago Abascal, valamint a holland szélsőjobboldali, az ország EU-ból való kilépését szorgalmazó Thierry Baudet jogfilozófus, aki a Demokráciáért Fórum (FvD) elnöke. Mára Hollandiában ez a párt vette át Geert Wilders helyét a szélsőjobboldalon.

 

De mi ez a rendezvény?

 

A találkozó hagyományosan az olasz szélsőjobboldal évadnyitó rendezvénye, ahol nem csak politikusok, de a neofasizmushoz közelálló értelmiségiek is megjelennek.

 

Idén például a magyar miniszterelnök felszólalását megelőző pénteki napon Fiume száz évvel ezelőtti megszállására is emlékezni fognak. A fiumei ügy a napokban Olaszország és Horvátország között diplomáciai vitához is vezetett, ugyanis Triesztben a jobboldali polgármester az egykori megszállást irányító Gabrielle D´Annunzio író-költőnek avatott szobrot.

 

Ettől függetlenül

 

időről időre a neofasiszta mozgalmon kívüli szereplők is megjelennek a meghívottak között. 2006-ban a kommunista Fausto Bertinotti vett részt, idén pedig például Matteo Salvini

 

bukott legás belügyminiszterrel a jobboldali liberális Corriere della Sera napilap főszerkesztője, Luciano Fontana fog beszélgetni. De lesz Karl Marxról szóló könyvbemutató is. 

 

Azaz az idei résztvevők se csak az újfasiszták közül kerülnek ki, ott lesz például Antonio Tajani, a Forza Italia politikusa, az Európai Parlament korábbi elnöke, vagy Alessandro De Angelis, a Huffington Post olasznyelvű kiadásának főszerkesztője. Sőt, az eredeti meghívásnak eleget téve, a rendezvényen végül Giuseppe Conte jelenlegi olasz miniszterelnök is részt fog venni. Ellentétben azonban Orbánnal, aki előadni is fog, Conte egy interjú erejéig látogat el szombat délelőtt az idei Atrejura: Bruno Vespa, a Rai Uno legendás Porta a Porta műsorának vezetője fog interjút csinálni vele.

 

A római szabadegyetemet a német szerző, Michael Ende Végtelen történetének (Die unendliche Geschichte) főszereplője után Atréjunak nevezik: Atréju a romantikus-fantasztikus regényben egy mitikus királyságot ment meg.

 

Töretlen neofasiszta hagyomány

 

1998-ben tartották meg először az Atrejut, akkor még a poszt-mussolinista Nemzeti Szövetség ifjúsági találkozója volt, és Meloni még annak a pártnak az ifipolitikusaként vett részt a szervezésben. A Gianfranco Fini-féle Nemzeti Szövetség, mivel a Jobbikhoz hasonlóan centrista fordulatot akart venni, eltűnt gyakorlatilag, így mára – több, kisebb és vadabb parlamenten kívüli szervezet mellett –

 

a neofasizmus lángját a Meloni-féle Olaszország Fivérei párt viszi tovább.

 

Az Olaszország Testvéreinek is fordított – de szó szerint az olasz himnusz szövegéből vett Olaszország Fivérei névre hallgató – párt 2012-ben alakult meg. A neofasiszta Nemzeti Szövetség (AN) egyrésze addigra már beolvadt Silvio Berlusconi pártjába, a párt radikálisai viszont új pártot kezdtek építeni.

 

2013 óta – ezzel is kifejezve a neofasiszta örökséget – a Nemzeti Szövetség név is szerepel a pártjuk lógójában. Ez azért fontos, mert a második világháború után a mussolinisták az Olasz Szociális Mozgalomban (MSI) szerveződtek meg, ezt alakította át Gianfranco Fini a kilencvenes évekre egy áramvonalasabb párttá Nemzeti Szövetség néven. Azzal, hogy a Meloni-párt tudja továbbvinni a pártnevet, ki tudják fejezni, hogy ők az MSI szellemi örökösei.

 

A párt a jobbközép koalíciók részeként indult eddig a választásokon, 2018 márciusában is a Berlusconi-féle Forza Italiával és a Legával volt szövetségben. Önállóan hat-nyolc százalékra mérik a pártot, amely a nyár végi kormányválság idején a Lega mellett a leghangosabban követelte az előrehozott választásokat, Meloni ugyanis abban bízott, hogy Salvinivel egy színtisztán szélsőjobboldali kormány is kijöhet.

 

A pártnak ma a hatszázharminc fős képviselőházban harmincnégy, a háromszáztizenöt fős szenátusban pedig tizennyolc mandátuma van. Az idei EP-választásokon öt képviselőt tudtak bejuttatni, akik többek között a lengyel PiS-szel együtt az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióban ülnek. Róluk itt olvashatsz bővebben.

 

NYITÓKÉP: Az Atreju idei mottója szó szerint az, hogy „kihívás a csillagokig” (magyarosabban: a határ a csillagos ég), de a Legával ellentétben kormányon maradó Öt Csillagnak való odaszúrásként is értelmezhető. Fotó: Fratelli di Italia / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Az Azonnali úgy tudja, Eszes Ádám nem a jobbikos kilépési hullámmal összefüggésben távozik a Jobbik portáljától.

Az egészségügyi tanácsnok szerint a budafokiak több, nem egészen konstruktív megjegyzést tettek az ehhez szükséges megállapodáshoz, így elhúzódott minden.

A Dél-dániai Egyetem kutatóinak robotja ráadásul pontosabban is tesztel, mint az emberek.

Ismételten több mint százzal csökkent az aktív esetszám, mivel 140 gyógyultra csak 23 új megfertőzés jutott.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás