Kimarad a német AfD a Fidesz európai terveiből?

Szerző: Techet Péter
2021.07.02. 20:15

Pénteken több európai szélsőjobboldali párt – köztük a Fidesz – egy közös nyilatkozatot adott ki Európa jövőjéről. Miközben Matteo Salvinitől Giorgia Melonin át Marine Le Penig sokan ott vannak az aláírók között az Európai Parlament két radikális jobboldali frakciójából, az AfD nem szerepel köztük. Sikerült Orbánnak békét teremtenie Salvini és Meloni között? És miért nem kell nekik az AfD?

Kimarad a német AfD a Fidesz európai terveiből?

Amint az Azonnali elemezte a Fidesznek az Európai Néppártból történt tavaszi kilépésekor: a magyar kormánypárt ugyan beülhet a két EU-szkeptikus európai parlamenti frakció – azaz a mérsékeltebb Konzervatívok és Reformerek (ECR) vagy a radikálisabb Identitás és Demokrácia (ID) – egyikébe, de sokkal inkább lehet érdeke, hogy ezekből gyúrjon össze – egyeseket kihagyva – egy olyan nagy közös pártcsaládot, amely az EPP-től jobbrább állva az Európai Parlamentben akár a negyedik vagy harmadik legerősebb frakciójává is válhat.

Amint egy másik elemzésünkben írtuk: ennek egyik legnagyobb akadálya az volt, hogy az Orbán számára a Németországot fontossági szempontból leváltó

Olaszországban a jobboldal két legerősebb politikusa – Matteo Salvini és Giorgia Meloni – Orbán-párti ideológiailag, de hatalompolitikailag éles harcban állnak egymással az olasz jobboldal vezetéséért.

Silvio Berlusconi 2011-es miniszterelnöki bukása óta nem eldöntött ugyanis, hogy ki legyen az új vezér. A berlusconista Forza Italia már a 2018-as parlamenti választásokon a Salvini-féle Lega mögé szorult.

Egy ideig úgy nézhetett ki: Salvini nyeri az utódlási harcot. A 2019-es EP-választáson a pártjával 30 százalak feletti eredménnyel első lett. De miutan ugyanazon év augusztusában nem tudott előrehozott választást kiprovokálni, csökkent a támogatottsága – gyakorlatilag mostanra 20-21 százalék körül fej-fej mellett halad a Meloni-féle, neofasiszta Olaszország Fivéreivel, akik 2018-ban is még egy 4 százalékos szubkulturális kispárt voltak.

Meloni és Salvini nemcsak Olaszországban riválisok – ráadásul jelenleg Salvini Berlusconival közösen része a római egységkormánynak, Meloni megmaradt ellenzékben –, de európai színtéren is, ahol az ECR-nek Meloni az elnöke, Salviniék pedig az ID-ben üllnek. Ez amúgy abban az értelemben is sajátos, hogy miközben Salvini otthon egyre mérsékeltebb – ez volt a kormányzati részvételének a feltétele, és eleve a Lega számos északi politikusa inkább egy jobbközép-polgári utat preferál –, európai szinten ő – és nem Meloni – ül együtt az európai széljobbal, azaz a német AfD-vel vagy a francia Nemzeti Tömörüléssel.

Orbánnak az új pártcsalád kialakításakor azonban nemcsak az olasz jobboldali belvitákat kellhet figyelembe vennie, de azért arra is figyelnie kell, hogy – miután a CDU/CSU-tól hivatalosan is elszakadt (bár a KDNP-nek a német uniópártok továbbra is testvérpártjai) –

a német ipari körök támogatását mégse veszítse el. Ez pedig nagyon konkrétan azt jelenti, hogy az AfD továbbra is tabu kell, hogy maradjon a Fidesz számára,

elvégre a pártot a német gazdasági körök is elutasítják. Rosszul venné ki magát, ha az Audi vagy a BMW egy olyan kormánytól kapna adó- és egyéb kedvezményeket, amelynek fő pártja az AfD szövetségese. Ezt a sajátos német helyzetet bizonyosan Orbán is tudja, azaz egy új pártcsaládban nem feltétlenül szorítana helyet az odahaza 10-12 százalékra mért AfD-nek.

Itt a lista, hogy kikkel akarhat a Fidesz összefogni!

Pénteken több ECR- és ID-tagpárt – valamint a függetlenek között űlő Fidesz – egy közös értéknyilatkozatot tett közzé Európa jövőjéről. Ennek nem is a tartalma fontos – itt főleg szokásos szuverenista (azaz egy egységesebb EU-t elvető) nézetek jelennek meg. Persze

a tartalomban is van azért érdekes elem, mégpedig a erős atlantista elköteleződés hangsúlyozása – ami mégiscsak szembemegy akár a Fidesz, akár a Lega oroszpártiságával.

Vélhetően ez a pont a lengyel PiS-nek – amely jelenleg Melonival szövetséges az ECR-ben – lehetett fontos.

Ami azonban még fontosabb, az az aláírók listája. Az ID-ből

  • az olasz Lega,
  • az osztrák FPÖ,
  • a francia Nemzeti Tömörülés,
  • a belga Flamand Érdek,
  • a dán Néppárt,
  • az észt EKRE,
  • az Igaz Finnek,

az ECR-ből pedig

  • a Meloni-féle Olaszország Fivérei,
  • a lengyel PiS,
  • a spanyol Vox,
  • a holland Helyes Válasz,
  • a görög Új Jobboldal,
  • a román Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt,
  • a litvániai lengyel kisebbség pártja,
  • a bolgár Belső-Macedón Forradalmi Szövetség

írta alá a dokumentumot.

Ki hiányzik?

Ha az aláírókra pillantunk, kiderülhet, hogy

  • a Fidesznek sikerült mégis összeterelni az otthon egymás vetélytársaiként viselkedő Salvinit és Melonit;
  • a holland szélsőjobboldalról a két fontosabb párt – a Geert Wilders-féle Szabadság Pártja (PVV) és a Thiery Baudet-féle Demokráciért Fórum (FvD) – nincs rajta;
  • és ami a legszembeötlőbb: nincs az AfD sem.

 A nyilatkozat alapján tehát bejönni látszik az Azonnali tavaszi jóslata:

a Fidesz a legtöbb pártot, amely az Európai Néppárttól jobbrább áll, összeterelné – de az AfD nélkül.

Mi lesz a Lega EU-pártiságával?

Az olasz belpolitikában jelentős hullámokat vert a nyilatkozat.

Amint a balpopulista Il Fatto Quotidiano napilap kiemelte: a Lega Rómában úgy ül a Mario Draghi vezette EU-párti kormányban, hogy az EU-ban egészen más irányokba tájékozódik. Az olasz sajtó úgy tudja persze, hogy Salvini részben – persze mintegy dicséretként – Draghitól kezdene megszabadulni. Salvini szerint a jelenlegi kormányfő alkalmas lenne államfőnek is, a Repubblica információi szerint pedig a Lega azt támogatja, hogy 2024 után a korábban az Európai Köztponti Bankot vezető

Mario Draghi legyen Ursula von der Leyen utódja az Európai Bizottság élén.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Matteo Salvini 2019 májusában / MS, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek