Beutazáshoz nem jó Lengyelországban a kínai vakcina, de a lengyel állam hamarosan vehet belőle

2021.03.02. 10:02

Mivel az EU-s gyógyszerhatóság még nem engedélyezte, ezért a Lengyelországba utazásnál egyelőre nem szünteti meg a karanténkötelezettséget, ha valaki a kínai Sinopharm vakcinával volt beoltva, de Andrzej Duda elnök már puhatolózó tárgyalásokat kezdett a beszerzésről.

Beutazáshoz nem jó Lengyelországban a kínai vakcina, de a lengyel állam hamarosan vehet belőle

Andrzej Duda lengyel elnök arról tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy Lengyelország kínai Sinopharm vakcinát venne azért, hogy felgyorsítsa az oltási folyamatot, írja a Reuters. A vakcinát még nem fogadta el az EU gyógyszerügynöksége, az EMA, de Magyarországon, első EU-tagállamként, már február 24-én elkezdték vele az oltást. A Reuters Krzysztof Szczerskit, Duda kabinetfőnökét idézi: az elnök Mateusz Morawiecki miniszterelnök kérésére tárgyalt Hszi Csin-pinggel, és a lehetséges beszerzés további tárgyalások témája kell legyen.

A lengyel puhatolózás azért érdekes, mert a lengyel kormány nemrég arról döntött, hogy módosítja a beutazási szabályokat Lengyelországba, és mentesíti a kötelező karantén alól azokat, akik az EU gyógyszerügynöksége, az EMA által elfogadott – egyelőre – három oltással (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) vannak beoltva. Az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcináját tehát nem fogadják el beutazási könnyítési tényezőnek, az ilyennel beoltott személynek megmarad a karanténkötelezettsége.

Vagyis most az a furcsa helyzet áll elő, hogy

Lengyelország akár vásárolhat is a közeljövőben kínai vakcinát, tehát a saját állampolgárainak megfelelőnek tartja, de az országban beutazáshoz, mivel még nem elfogadott egységesen az EU-ban, nem elég.

Az ellentmondás akkor oldódik majd fel, ha az EMA engedélyezi a Sinopharm vakcinát, de egyelőre az engedélyezési folyamat megkezdéséről sincs hír.

A Sinopharm vakcinát eddig 16 országban engedélyezték, ebből kettő európai (Magyarország, Szerbia). Jelenleg is zajlik két fázis 3-as teszt, ez az engedélyezés előtti utolsó tesztfázis, amikor nagy tömegen tesztelik a vakcinát. Az egyik Bahrein, Egyiptom, Jordánia és az Egyesült Arab Emirségek közös tesztelése 45 ezer emberen, ennek tapasztalatairól március közepén már lehetnek adatok. A másik 15 ezer főn végzett teszt pedig csak az Egyesült Arab Emírségekben zajlik, az csak július közepén zárul le.

A Sinopharm vakcina a koronavírus teljes, elölt változatát tartalmazza (itt foglaltuk össze, melyik vakcina hogy működik), Magyarországon 18 év felett adható, és az idősek oltását kezdték meg vele február 24-én. Orbán Viktor is ezt kapta a Facebookja tanúsága szerint, ő korábban már kijelentette,

ebben bízik meg a legjobban.

Magyarország összesen 5 millió adagot rendelt belőle.

Egyre több EU-s tagállam állam próbálja meg felgyorsítani a vakcinabeszerzést EU-n kívüli országokból, egyénileg. Szlovákiába kémfilmbe illően, éjjel, repülőn érkezett meg hétfőre az első 200 ezer adag orosz Szputnyik V vakcina, Dánia és Ausztria pedig Izraellel arról tárgyal, hogy vakcinát gyártana közösen.

NYITÓKÉP: Orkiestra Reprezentacyjna Wojska Polskiego im.gen.Józefa Wybickiego Fanpage / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek