+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 29. péntek, 07:55
A rendőrséget arra kéri, ne tartóztassak le senkit a hétfői boltnyitási tiltakozáson és tüntetésen, mondta el a Kossuth Rádióban a pénteki interjújában a miniszterelnök, de azért súlyos retorziók várnak a tiltakozókra. Hétfőtől indul a regisztráció alapú oltás, Orbán a kínai vakcinát fogja választani.

A legkevésbé az számított, mit mondanak a fényes tekintetű padisahok a nemzetközi szervezetekben, mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról, miért hosszabbították meg a korlátozásokat március 1-jéig. A járványügyi szakemberek ajánlották ezt, hogy ne dobjuk ki az elmúlt három hónap alatt elért eredményeket, mondta Orbán, most  „vágjuk a centit”.

 

A harag, érzések másodlagosak, az emberéletek számítanak, mondta arra, hogy miért nem lehet legalább részlegesen nyitni, mondjuk az edzőtermeknek. Azt sem lehet megtenni, hogy este 8 helyett 10-től legyen csak kijárási tilalom, Orbán ugyanis nem áll annak a pártján, hogy „berheljék” a rendszert,változtassák a kereteket, ahogy ezt más európai országok teszik, ez ugyanis szerinte hiú reményeket kelt. Amíg nincs elég vakcina, maradjon a november 11-én bevezetett rendszer, ez az álláspontja.

 

Ne tartóztassunk le senkit,

 

kérte Orbán az operatív törzsön a hétfői tiltkozások elé a rendőrségtől, de arra kéri a vendéglősöket, ne nyissananak ki, járvány van.

 

A szabályok egyértelműek: 150 ezer – 1 millió forintos büntetés vár a szabályszegőkre, az éttermeket először fél évre, majd egy évre záratják be az éttermeket, Orbán szerint ebből egyértelmű, hogy nekik ez „nem éri meg”.

 

Hétfőn ugyanis tiltakozó akciók lesznek a lezárások ellen, a libertárius Le a Adók 75 százalékával párt által szervezett országos akció keretében éttermek, bárok, vendéglátóhelyek nyitnak meg, és a budapesti Hősök terére tüntetést is hirdettek, amely vasárnap délután kezdetét veszi. A pártelnök szerint legalább harminc hely fog kinyitni. Az Azonnalinak megszólaltak résztvevő vendéglátósok arról, mi késztette őket a tiltakozásra: a rózsadombi Kuckó kávézó, az egri Sikk Kávézó & Bár: mint mondták, a túlélésért küzdenek.

 

Az állami bértámogatásokat (a 8 órára bejelentett alkalmazottak után az állam a bruttó bérek felét kifizeti) meg fogják kapni a kávézók, vendéglátóhelyek, ezért is kérte Orbán a kormányszerveket, gyorsítsák fel a kifizetéseket – az Azonnalinak is jelezte egy söröző vezetője, csütörtökön meg is érkezett a pénz. 

 

Hétfőtől indul a regisztráció alapú oltás,

 

jelenti be a miniszterelnök, behívják azokat, aki regisztrált levélben vagy online, az emberek megkapják az értesítést ígérete szerint. Most kétmillió regisztrált ember van, ezt a számot növelni kéne, mondta.

 

A Kossuth Rádióban megtudtuk azt is, hogy Orbán a kínai vakcinában bízik a legjobban

 

(itt írtuk meg, mit lehet róla tudni egyelőre), ő ezt kéri majd, ha lehet választani.

 

Ez a konzervatív álláspont nem újdonság egyébként, noha eddig egyértelműen nem lehetett névhez kapcsolni. A Spiegel tárta fel január elején, hogy 2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon mRNS-alapú oltásokból, amelyekkel december 27-e óta az EU-ban oltanak. Mint a német hetilap írta, még 2020 októberében is voltak olyan tudományos tanácsadók az egyes tagállami kormányok közelében, akik óva intettek akár a Pfizer, akár a Moderna-vakcina alkalmazásától – több uniós tagállam kormánya ezért inkább a hagyományos, már évtizedek óta bevált módszerre, az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagra való kivárásra játszott, lehetőleg minél ismertebb és nevesebb gyártóktól remélve ezeket. A magyar kormány által behozni remélt kínai oltás például ilyen.

 

Pénteken vagy szombaton szerződik az ország a gyártóval a kínai vakcináról, jelentette be Orbán. Ha mégsem jön a kínai vakcina, akkor március elejéig 880 000 embert tudnak majd beoltani, ha viszont jön, ez a száma a duplája is lehet. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be, hogy 1 millió főre elég orosz vakcinát vettünk (itt írtuk meg, mit lehet róla tudni), amit három részletben szállítanak le nekünk.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás