Krumpli, korrupció, kopogtatás: ilyen a választási kampány a járvány kellős közepén

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.06. 11:17

Képzeljük el a feladatot: választást kell nyerni, de nem lehet tartani se nagygyűléseket, se lakossági fórumokat, az utcára alig mennek ki az emberek a járvány miatt, és a média is inkább a koronavírussal foglalkozik. Romániában ezzel szembesültek a pártok, mutatjuk, ki hogyan oldotta meg!

Krumpli, korrupció, kopogtatás: ilyen a választási kampány a járvány kellős közepén

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDE, EURÓPA-REKORD FERTŐZÉSSZÁMOK ODA, A PARLAMENTI VÁLASZTÁS SZENT: A MIKULÁS PEDIG EL IS HOZTA AZT A ROMÁNOKNAK. A KÉPEN A KORMÁNYPÁRT BUKARESTI AKTIVISTÁJA MINDENFÉLE SZÉLSŐJOBBOS MINIPÁRTOK PLAKÁTJAI KÖZÉ RAKJA KI SAJÁT KÉK-SÁRGÁJÁT: FEJLESZTJÜK ROMÁNIÁT, HIRDETI.

A TÉT NAGY: LESZ-E OLYAN KORMÁNYA ROMÁNIÁNAK, AMELYNEK PARLAMENTI TÖBBSÉGE IS VAN? A MOST KISEBBSÉGBEN KORMÁNYZÓ JOBBOLDALI NEMZETI LIBERÁLIS PÁRT (PNL) NAGY ERŐKET MOZGÓSÍTVA KAMPÁNYOL A MINÉL JOBB SZEREPLÉSÉRT, ÍGY UGYANIS MEGLEHET, CSAK KISEBB PÁRTOKRA SZORUL MAJD RÁ A KORMÁNYALAKÍTÁSHOZ. A PNL BUKARESTI AKTIVISTÁI KEZÉBEN LÉVŐ TÁBLÁK SZÖVEGE: TE DÖNTESZ, MINDENKIÉRT.

BUKARESTI PARKOKBAN MÉG #FEELGOOD-KAMPÁNYUK IS VOLT: AKI ELMEGY SZAVAZNI, ELŐRE JELEZHETTE A KÉZNYOMÁVAL, HOGY TÁMOGATJA LUDOVIC ORBANÉKAT. A PNL-T 30 SZÁZALÉKRA MÉRIK A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÓK EGY ÉVNYI JÁRVÁNYKORMÁNYZÁS UTÁN.

VIDÉKEN MÁR HÁZHOZ KELL MENNI AZ EMBEREKÉRT: ITT AZ ÉSZAKKELET-ROMÁNIAI BOTOSANI EGYIK PNL-S POLITIKUSA (AKI A KÉPEN A LEGJOBBAN VAN FELÖLTÖZVE, ÉS NEM, NEM A MOL-KABÁTOS) RÖGTÖNZÖTT LAKOSSÁGI FÓRUMOT A PÁRTIRODA ELŐTT.

HOGY A NÉNI ANNAK ÖRÜL-E, HOGY TUDOTT SZÓT VÁLTANI ÉLŐ EMBERREL, VAGY CSAK SIMÁN HÁZHOZ JÖTT HOZZÁ A NAGY EMBER A TÉVÉBŐL, NEM TUDNI, MINDENESETRE A ROMÁN PÁRTOK TERÜLETI SZERVEZETEINEK FB-OLDALAI TELE VANNAK ILYEN FOTÓKKAL.

MÍG A PNL EGYRE INKÁBB A KISVÁROSI-FALUSI RÉTEG JOBBOLDALI PÁRTJA KEZD LENNI, A VÁROSI, NAGYVÁROSI JOBBMÓDÚ RÉTEG EGYRE INKÁBB AZ USR PLUS-T TÁMOGATJA. A PÁRT JELMONDATA A MÁR JÓL BEJÁRATOTT „TOLVAJOK NÉLKÜLI ROMÁNIÁT” SZLOGEN. EZT EBBEN A FALUBAN IS KIRAKTÁK A MOLINÓRA, A NACIONALISTA-POSZTKOMMUNISTA SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT (PSD) MEG JÓL MAGÁRA VETTE, ÉS LETILTATTA A HASZNÁLATÁT.

A JÁRVÁNYRA AZ USR PLUS IS REAGÁLT: BUKARESTI AKTIVISTÁJUK AZT ÍGÉRI, KORMÁNYRA KERÜLÉSÜK ESETÉN EGYMILLIÁRD EURÓT KÖLTENEK A KÓRHÁZAKRA. EZT KÜLÖNÖSEN AKTUÁLISSÁ TESZI, HOGY NEMRÉG EGY COVIDOS BETEGEKET IS ÁPOLÓ INTENZÍV OSZTÁLY GYULLADT KI A KELET-ROMÁNIAI KARÁCSONKŐN, ORSZÁGOS BOTRÁNYT KIVÁLTVA.

KÉTNYELVŰ SZÓRÓLAPPAL PRÓBÁLKOZNAK SZÉKELYFÖLDÖN. NEM ELŐSZÖR: AZ USR PLUS RENDRE KAMPÁNYOL MAGYARUL, MAGYAR TAGJAI IS VANNAK, ÉS AZ ANTIKORRUPCIÓS PROGRAMJA MALLETT IDÉN ELŐRUKKOLT A KISEBBSÉGEKET ÉRINTŐ PROGRAMJÁVAL IS, KI IS ELEMEZTÜK. A PÁRTOK A LAKOSSÁGI FÓRUMOKAT FB-ÉLŐVIDEÓKKAL ÉS TÖBB MÉDIASZEREPLÉSSEL PRÓBÁLTÁK HELYETTESÍTENI, TÖBB-KEVESEBB SIKERREL.

TE DÖNTESZ, HIRDETIK AZ USR PLUS AKTIVISTÁI A KELET-ROMÁNIAI VASLUIBAN. A PÁRTNAK NAGY ESÉLYE VAN ARRA, HOGY 2016-OS MEGALAPÍTÁSA ÓTA ELŐSZÖR KORMÁNYRA KERÜLHESSEN, A PNL KISEBBIK KOALÍCIÓS PARTNEREKÉNT. 15-20 SZÁZALÉK KÖRÉ MÉRIK A CENTRISTA-LIBERÁLIS PÁRTOT A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOK.

A JÁRVÁNYT AZ RMDSZ SEM TUDTA KIHAGYNI ERRŐL AZ ÓRIÁSPLAKÁTRÓL. CSOMA BOTOND, A PÁRT KOLOZS MEGYEI POLITIKUSA AZONBAN NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKPOLITIKUS, HANEM A TITKOSSZOLGÁLATOKAT FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG TAGJA, ÍGY EZ A SZLOGEN KAP EGY IZGALMAS ÁRNYALATOT. AZ RMDSZ NAGY ESÉLLYEL LEHET A KORMÁNYKOALÍCIÓ TAGJA.

TÁNCZOS BARNA, AZ RMDSZ EGYIK SZÉKELYFÖLDI POLITIKUSÁNAK SZLOGENJE AZ EGÉSZSÉGET, SZÉKELYFÖLD VOLT. HÁZTÓL HÁZIG JÁRTÁK A FALVAKAT.

AZ RMDSZ IFIPOLITIKUSA, OLTEÁN CSONGOR BIHAR MEGYÉBEN INDUL. MÉG A ROMÁN TRIKOLÓROS DACIA-SOFŐRÖKET IS MEGPRÓBÁLJA MEGGYŐZNI.

TÁRSADALMI TÁVOLSÁGTARTÁS BIHARI MÓDRA.

ÖSSZEFOGUNK: AZ RMDSZ FELRAKTA A LISTÁJÁRA A VELE KONKURENS ERDÉLYI MAGYAR PÁRTOKAT IS. HA ALACSONY A ROMÁN MEGYÉKBEN A RÉSZVÉTEL, A MAGYAROK VISZONT JÓL MOZGÓSÍTANAK, AZ RMDSZ AKÁR A MAGYAR KÖZÖSSÉG EREJÉN FELÜL IS TUDJA MAGÁT KÉPVISELTETNI BUKARESTBEN. A PNL-S LUDOVIC ORBAN MÁR KÖZÖLTE: KELEMEN HUNORÉK IS SZÓBA JÖNNEK A KÖVETKEZŐ KOALÍCIÓS KORMÁNY TAGJAIKÉNT.

BEVETETTÉK A NEHÉZTÜZÉRSÉGET IS AZ IDEI RMDSZ-ES KAMPÁNYBAN: A MAGYAR ORBÁN MINDENT MEGTESZ, HOGY LEGYEN MAGYAR A ROMÁN ORBAN KORMÁNYÁBAN.

A VÁLASZTÁS EGYIK KÉRDÉSE, HOGY EZÚTTAL IS BEKERÜL-E A PNL-NEK AZ USR PLUS ÉS AZ RMDSZ MELLETTI HARMADIK KOALÍCIÓSPARTNER-JELÖLTJE, A VOLT ÁLLAMFŐ, TRAIAN BASESCU-FÉLE NACIONALISTA-KONZERVATÍV PMP (NÉPI MOZGALOM PÁRT). A PLAKÁTJUKON SZEREPEL A PÁRTALAPÍTÓ LÁNYA IS, KONSTANCAI AKTIVISTÁJUK PEDIG MEGPIHEN.

ROMANIA FIRST: TEMESVÁRON EZ A PMP SZLOGENJE. MEG HOGY A ROMÁN EGY KERESZTÉNY NÉP, NEM EGY VÉGZET NÉLKÜLI. MEG HOGY TÁMOGATJÁK A CSALÁDOT. SZÉPEN FELSORAKOZNAK A NAGYFORGALMÚ UTAK MELLÉ, ÉS FELMUTATJÁK A TÁBLÁKAT, HOGY AZ AUTÓBAN ÜLŐK A SZMOG MELLETT MAGUKBA SZÍVHASSÁK A PROPAGANDÁT IS.

A MŰFAJ CSÁSZÁRA KÉTSÉGKÍVÜL VICTOR PONTA, AKI A 6-8 SZÁZALÉKRA MÉRT PRO ROMANIA PÁRTJA ÉLÉN ISMÉT BEKERÜL A PARLAMENTBE. AZ ÜZENET EGYÉRTELMŰ, AZ AKTIVISTÁK FÖLÖTT EGY KORMÁNYZATI PLAKÁT ÜZENI, HOGY HORDJON MINDENKI MASZKOT.

VICTOR PONTA AZ UTÓBBI IDŐKBEN BEDOBTA EGY KICSIT A MAGYAR KÁRTYÁT IS, ÉS HANGSÚLYOSAN ELKEZDTE ÜTNI A PNL-T, HOGY NEHOGY BEVEGYE A KORMÁNYBA AZ RMDSZ-T, AZ UGYANIS A MINORITY SAFEPACKKEL BELE AKAR SZÓLNI ROMÁNIA BELÜGYEIBE. ÉRDEMES MEGNÉZNI A TÉVÉVITÁT, AHOL AZT BIZONYGATJA AZ RMDSZ-ES TÁNCZOS BARNÁNAK, HOGY Ő ROMÁN, NAGYON ROMÁN, ÉS PRO ROMÁNIA, NEM PRO MAGYARORSZÁG.

PONTÁÉK MINDENESETRE ÓRIÁSI MOZGÓSÍTÁST LENYOMTAK AZ INKÁBB A SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRTHOZ HÚZÓ OLTÉNIAI MEGYÉKBEN. ITT CRAIOVÁBAN MENETELNEK A KARÁCSONYI DÍSZKIVILÁGÍTÁSBAN, SZÓRVA A SZÓRÓANYAGOKAT MINDENFELÉ.

ARGES MEGYÉBEN TÖMEGESEN VISZIK A PÁRTLOGÓS NAPTÁROKAT.

MINDEN FALUSI HÁZTARTÁSBAN KELL LÓGJON EGY VICTOR PONTÁS NAPTÁR.

ÉS MINDEN POTENCIÁLIS PONTA-SZAVAZÓRÓL KELL KÉSZÜLJÖN FOTÓ.

BIZTONSÁG. EGY JOBB ÉLET. A SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT (PSD) BIZTOSRA MEGY. 2016-BAN ŐK NYERTÉK A VÁLASZTÁST, MÁRA ODA A PARLAMENTI TÖBBSÉGÜK, AKKORI VEZÉRÜK BÖRTÖNBEN, ÉS HÁROM KORMÁNYALAKÍTÁS UTÁN MEGPUCCSOLTA ŐKET A PNL MEG AZ ADDIGI KOALÍCIÓS PARTNER. 25-30 SZÁZALÉK KÖZÉ VÁRJÁK ŐKET A POLLOK.

MOLDVÁBAN AZ ÉLET: AJÁNDÉK PSD-S SZÓRÓLAP A KERÍTÉSEN! A PSD-T BÁR SZOKÁS KRITIZÁLNI KORRUPTSÁGA MIATT, AMI TÉNY, VISZONT TÉNY AZ IS, HOGY ŐK AZ EGYETLEN ROMÁNIAI PÁRT, AMELY FOGLALKOZIK A LEGSZEGÉNYEBB RÉTEGEKKEL.

IASI MEGYÉBEN NEM A PSD OSZT KRUMPLIT, HANEM ŐK VESZNEK A PIACON, HOGY AZ ÁRUSOK EGYÁLTALÁN SZÓBA ÁLLJANAK VELÜK. A VISSZAJÁRÓT AZÉRT ELKÉRIK.

A JÁRVÁNY ALATT IGAZÁBÓL A PIACI KAMPÁNY MARADT AZ EGYETLEN A FÁRASZTÓBB, HÁZTÓL HÁZIG KOPOGTATÁS MELLETT, AHOL AZ AKTIVISTÁKNAK ESÉLYE VAN ARRA, HOGY EGYSZERRE TÖBB EMBERT IS BOMBÁZNI TUDJANAK A PÁRTOK SZÓRÓANYAGAIVAL.

A VÁSÁRLÁS MEGKORONÁZÁSA: EGY SZÓRÓLAP A VÖRÖSÖKTŐL.

MOLDVÁBAN MINDEN VOKS SZÁMÍT: NEMRÉG A SIKERES PSD-S JÁSZVÁSÁRI POLGÁRMESTER FOGTA MAGÁT, ÉS ÁTÜLT A KORMÁNYZÓ JOBBKÖZÉP PNL-BE.

FOTÓK: A romániai pártok területi szervezeteinek Facebook-oldalai.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek