A horvát és a szlovén elnök is kiakadt Orbán nagy-magyarországos földgömbjén

2020.05.07. 21:30

A horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, írta Zoran Milanović.

A horvát és a szlovén elnök is kiakadt Orbán nagy-magyarországos földgömbjén

Egy földgömb képével kívánt sok szerencsét a történelemből érettségizőknek Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon, csakhogy a glóbuszon még a Trianon előtti Nagy-Magyarország szerepel.

;

Ez a csütörtökön Zoran Milanović horvát elnöknek is szemet szúrt, aki szintén a közösségi oldalán reagált Orbán jókívánságára. Szerinte

a horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyen sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai, de ő mindig azt mondja a horvát diákoknak, hogy ne terjesszék és ne rakják ki a Facebook-profiljaikra, mert nem relevánsak

és nem is hatékonyak ma, csak végtelenül idegesítik a szomszédaikat. Milanović azzal zárja a bejegyzését, hogy „tanuljunk a történelemből, de tekintsünk a jövőbe.” Milanović kiemelte azt is, hogy Magyarország szomszédos baráti ország, de „az utóbbi időben mindig meg-megjelenik egyfajta térképmánia”. 

FOTÓ: ZORAN MILANOVIĆ / FACEBOOK

A szocdem Milanović egyébként a fasiszta usztasák köszöntését, a Za dom spremni-t is elveti, nemrég el is hagyott emiatt egy megemlékezést Szlavóniában. 

Mint emlékezetes: tavaly a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján a budapesti kormány nemzetközi kommunikációját megvalósító Twitter-fiókon jelent meg egy Nagy-Magyarország térkép, amin aztán ki is akadt a zágrábi külügyminisztérium.

Nem a horvát elnök reagált egyébként először a képre: Ludovic Orban román jobboldali miniszterelnök szerdán már szükségét érezte, hogy reagáljon erre, miután a román sajtó rákérdezett nála Orbán posztjára. A politikus a következő román közmondással válaszolt: „Éhes veréb lisztről álmodik.” A román Newsweek megjegyzi, sok román kommentelő el is kezdett reagálni a magyar miniszterelnök posztjára, például a román hadsereg 1919-es budapesti bevonulására emlékeztetve Orbánt. A cikk írója szerint a bejegyzést kísérő szöveget felhívásként is lehet értelmezni Erdély visszafoglalására, Orbán pedig szándékosan fogalmazott kétértelműen, hogy helyt adjon a találgatásoknak.

FRISSÍTÉS (22:10): A szlovén elnök is kiakadt a posztra, mint mondta, fel is fogja hozni az esetet Áder Jánossal való legközelebbi találkozóján. Szlovéniában egyébként pártpolitikai törésvonalak mentén értelmezik Orbán jókívánságait: mivel a kormányzó SDS-t a Fidesz kampányolással és médiával is segíti, így nem meglepő, hogy sem Janez Janša miniszterelnök, sem a szlovén külügyminisztérium nem tartja nagy ügynek a posztot, utóbbi szerint érteni kell a kontextust, ami a történelemérettségi, és amennyiben nincs revizionista szándék mögötte, úgy ők nem kommentálnak történelmi térképeket. Az ellenzék ellenben azt várta volna a külügyminisztériumtól, hogy kérje ki magának Orbán posztját, hogy „megmutassa, a szlovén kormány nem Orbán bábja”.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek