+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 3. vasárnap, 07:31
Zoran Milanovićot az zavarta, hogy a huszonöt évvel ezelőtti katonai sikerre emlékező ünnepségen megjelent a Za dom spremni egykori usztasa jelszó is.

1995. május 1-én a Villám-hadművelet keretében a horvát hadsereg felszabadította Szlavónia nagyrészét, amely a Jugoszlávia szétesését (Horvátország kiválását) követő háborúban szerb megszállás alá került.

 

A győzelem huszonötéves évfordulója azonban nem telt el botrány nélkül. Zoran Milanović, januárban beiktatott szociáldemokrata államelnök látványosan a nyugat-szlavóniai Okučaniban tartott ünnepség kellősközepén eltávozott – így tiltakozott az ellen, hogy

 

az egyik hivatalos megemlékező, aki elhelyezte a virágait, a ZDS rövidítést is viselte a ruháján, ami a Za dom spremni (A hazáért készen) köszöntésre utal.

 

Ezt a köszöntést hasonló viták övezik délnyugati szomszédunknál, mint nálunk mondjuk az Árpád-sávos zászlót, mert ugyan igaz, hogy a köszöntés régebbi korokra nyúlik vissza, végül az 1941 és 1945 közötti horvát usztasa bábállamban vált hivatalossá. A horvát szélsőjobboldalon pedig legtöbbször ezen usztasaállamra emlékezve használják.

 

Milanović szerint a pénteki megemlékezéseken történtek „egyértelmű provokációt” jelentettek, ezért azon nem akart már részt venni. Andrej Plenković konzervatív kormányfő viszont maradt, mert szerinte „Milanović megengedheti, hogy elmenjen, de nekünk kötelességünk maradni”.

 

Milanović már korábban is szorgalmazta, hogy a Za dom spremni köszöntés büntetőjogi tilalom alá essék. A mostani eset után az államfő a horvát RTL-nek adott hosszú interjút, amiben ismét megerősítette: ahogy Ausztriában, úgy Horvátországban is törvényileg kéne betiltani a Za dom spremni használatát.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás