+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 3. vasárnap, 07:31
Zoran Milanovićot az zavarta, hogy a huszonöt évvel ezelőtti katonai sikerre emlékező ünnepségen megjelent a Za dom spremni egykori usztasa jelszó is.

1995. május 1-én a Villám-hadművelet keretében a horvát hadsereg felszabadította Szlavónia nagyrészét, amely a Jugoszlávia szétesését (Horvátország kiválását) követő háborúban szerb megszállás alá került.

 

A győzelem huszonötéves évfordulója azonban nem telt el botrány nélkül. Zoran Milanović, januárban beiktatott szociáldemokrata államelnök látványosan a nyugat-szlavóniai Okučaniban tartott ünnepség kellősközepén eltávozott – így tiltakozott az ellen, hogy

 

az egyik hivatalos megemlékező, aki elhelyezte a virágait, a ZDS rövidítést is viselte a ruháján, ami a Za dom spremni (A hazáért készen) köszöntésre utal.

 

Ezt a köszöntést hasonló viták övezik délnyugati szomszédunknál, mint nálunk mondjuk az Árpád-sávos zászlót, mert ugyan igaz, hogy a köszöntés régebbi korokra nyúlik vissza, végül az 1941 és 1945 közötti horvát usztasa bábállamban vált hivatalossá. A horvát szélsőjobboldalon pedig legtöbbször ezen usztasaállamra emlékezve használják.

 

Milanović szerint a pénteki megemlékezéseken történtek „egyértelmű provokációt” jelentettek, ezért azon nem akart már részt venni. Andrej Plenković konzervatív kormányfő viszont maradt, mert szerinte „Milanović megengedheti, hogy elmenjen, de nekünk kötelességünk maradni”.

 

Milanović már korábban is szorgalmazta, hogy a Za dom spremni köszöntés büntetőjogi tilalom alá essék. A mostani eset után az államfő a horvát RTL-nek adott hosszú interjút, amiben ismét megerősítette: ahogy Ausztriában, úgy Horvátországban is törvényileg kéne betiltani a Za dom spremni használatát.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás