A horvát elnök dühösen otthagyta Szlavónia felszabadulásának ünnepét

Szerző: Techet Péter
2020.05.03. 07:31

Zoran Milanovićot az zavarta, hogy a huszonöt évvel ezelőtti katonai sikerre emlékező ünnepségen megjelent a Za dom spremni egykori usztasa jelszó is.

A horvát elnök dühösen otthagyta Szlavónia felszabadulásának ünnepét

1995. május 1-én a Villám-hadművelet keretében a horvát hadsereg felszabadította Szlavónia nagyrészét, amely a Jugoszlávia szétesését (Horvátország kiválását) követő háborúban szerb megszállás alá került.

A győzelem huszonötéves évfordulója azonban nem telt el botrány nélkül. Zoran Milanović, januárban beiktatott szociáldemokrata államelnök látványosan a nyugat-szlavóniai Okučaniban tartott ünnepség kellősközepén eltávozott – így tiltakozott az ellen, hogy

az egyik hivatalos megemlékező, aki elhelyezte a virágait, a ZDS rövidítést is viselte a ruháján, ami a Za dom spremni (A hazáért készen) köszöntésre utal.

Ezt a köszöntést hasonló viták övezik délnyugati szomszédunknál, mint nálunk mondjuk az Árpád-sávos zászlót, mert ugyan igaz, hogy a köszöntés régebbi korokra nyúlik vissza, végül az 1941 és 1945 közötti horvát usztasa bábállamban vált hivatalossá. A horvát szélsőjobboldalon pedig legtöbbször ezen usztasaállamra emlékezve használják.

Milanović szerint a pénteki megemlékezéseken történtek „egyértelmű provokációt” jelentettek, ezért azon nem akart már részt venni. Andrej Plenković konzervatív kormányfő viszont maradt, mert szerinte „Milanović megengedheti, hogy elmenjen, de nekünk kötelességünk maradni”.

Milanović már korábban is szorgalmazta, hogy a Za dom spremni köszöntés büntetőjogi tilalom alá essék. A mostani eset után az államfő a horvát RTL-nek adott hosszú interjút, amiben ismét megerősítette: ahogy Ausztriában, úgy Horvátországban is törvényileg kéne betiltani a Za dom spremni használatát.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek