+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 3. vasárnap, 07:31
Zoran Milanovićot az zavarta, hogy a huszonöt évvel ezelőtti katonai sikerre emlékező ünnepségen megjelent a Za dom spremni egykori usztasa jelszó is.

1995. május 1-én a Villám-hadművelet keretében a horvát hadsereg felszabadította Szlavónia nagyrészét, amely a Jugoszlávia szétesését (Horvátország kiválását) követő háborúban szerb megszállás alá került.

 

A győzelem huszonötéves évfordulója azonban nem telt el botrány nélkül. Zoran Milanović, januárban beiktatott szociáldemokrata államelnök látványosan a nyugat-szlavóniai Okučaniban tartott ünnepség kellősközepén eltávozott – így tiltakozott az ellen, hogy

 

az egyik hivatalos megemlékező, aki elhelyezte a virágait, a ZDS rövidítést is viselte a ruháján, ami a Za dom spremni (A hazáért készen) köszöntésre utal.

 

Ezt a köszöntést hasonló viták övezik délnyugati szomszédunknál, mint nálunk mondjuk az Árpád-sávos zászlót, mert ugyan igaz, hogy a köszöntés régebbi korokra nyúlik vissza, végül az 1941 és 1945 közötti horvát usztasa bábállamban vált hivatalossá. A horvát szélsőjobboldalon pedig legtöbbször ezen usztasaállamra emlékezve használják.

 

Milanović szerint a pénteki megemlékezéseken történtek „egyértelmű provokációt” jelentettek, ezért azon nem akart már részt venni. Andrej Plenković konzervatív kormányfő viszont maradt, mert szerinte „Milanović megengedheti, hogy elmenjen, de nekünk kötelességünk maradni”.

 

Milanović már korábban is szorgalmazta, hogy a Za dom spremni köszöntés büntetőjogi tilalom alá essék. A mostani eset után az államfő a horvát RTL-nek adott hosszú interjút, amiben ismét megerősítette: ahogy Ausztriában, úgy Horvátországban is törvényileg kéne betiltani a Za dom spremni használatát.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás