„Éhes veréb lisztről álmodik”: Orban beszólt Orbánnak

Szerző: Bukovics Martin
2020.05.06. 23:08

Romániában mindeközben már az RMDSZ betiltása is felmerült opcióként, igaz, csak a szélsőjobboldalon.

„Éhes veréb lisztről álmodik”: Orban beszólt Orbánnak

Miután Orbán Viktor szerda reggel a Facebookon egy olyan posztban kívánt sikeres történelemérettségit a diákoknak, amit egy olyan földgömbbel illusztrált, amelyen még a történelmi Nagy-Magyarország volt látható, Ludovic Orban román jobboldali miniszterelnök szükségét érezte, hogy reagáljon erre, miután a román sajtó rákérdezett nála Orbán posztjára. Mint arról a Transindex beszámol, a politikus a következő román közmondással válaszolt: „Éhes veréb lisztről álmodik.” 

Ez románul úgy hangzik, hogy vrabia mălai visează, magyarul az „éhes disznó makkal álmodik” közmondásnak feleltethető meg, a román mălai szó egyébként kukoricalisztet jelent.

Mindez nem csupán a trianoni békeszerződés idei 100. évfordulója miatt téma, hanem azért is, mert múlt szerda délben Klaus Johannis román elnök azzal vádolta az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy annak elnöke egy háttéralku keretében eladja Erdélyt a magyaroknak. „Jó napot, PSD! (...) Ciolacu, vajon Orbán Viktor mit ígért ezért cserébe?” – tette fel a kérdést Johannis. (Hogy pontosan miért, azt itt lehet elolvasni.)

Ezt követően megint felerősödtek a román közbeszédben a magyar revizionizmusról szóló hangok. Olyannyira, hogy Csoma Botond RMDSZ-es politikus elmondása szerint a román hírszerzést ellenőrző bukaresti parlamenti bizottságban a Momentum testvérpártja, az USR az Erdély eladásáról Johannis kezében lévő állítólagos bizonyítékokról való hírszerzési beszámoló helyett inkább azt követelte, hogy „azt is meg kellene kérdezni, hogy Magyarország milyen revizionista szervezeteket finanszíroz Románia területén, és ezekkel az RMDSZ-nek milyen kapcsolatai vannak”.

Minderre Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerda este egy videóban reagált. Felidézte Johannis egy 2014-es tévéműsorban elhangzott kijelentését, miszerint „a választópolgárok előtt azt állítani, hogy valaki el akarja szakítani Erdélyt, az nem politikai nyilatkozat, az kreténség”. Kelemen Hunor szerint ez egyrészt igaz ma is, viszont az, hogy ma már az ezt 2014-ben kijelentő politikus államfő mond ilyet, azt jelenti, versenyt futnak a politikusok, ki tud jobb román lenni. „Ki tudja a leghangosabban elutasítani jogos elvárásainkat. Kinek sikerül előbb elvenni meglévő jogainkból. A román politikában ez megszokott. Én azonban bízom abban, hogy egy dolog megváltozott 30 év alatt: ma már nem lehet sok embert becsapni ezzel az olcsó trükkel.”

Mindezek tükrében már kevésbé meglepő, hogy Ludovic Orbant arról a PMP-s (Népi Mozgalom Párt, ez a Traian Băsescu volt államelnök által alapított, az 5 százalékos küszöb környékén táncoló, főleg a nagyobb városokban erős konzervatív párt) egyik politikusának, az erdélyi magyar sajtóban szinte csak a magyarellenes kijelentéseiről ismert Marius Pașcan felvetéséről is megkérdezték, miszerint törvényen kellene helyezni az erdélyi magyarság legerősebb képviseletét, az RMDSZ-t.

A jobboldali kormányfő a Transindex fordítása szerint következőt válaszolta erre: „A Nemzeti Liberális Párt (PNL – ez Orban és Klaus Johannis államelnök pártja, a szerk.) a gondolatszabadság híve. Ez nem jelenti, hogy valaha is támogatna a Nemzeti Liberális Párt alkotmányellenes törvényeket, amelyek az alkotmányban való egységet veszélyeztetnék. Románia azon országok közé tartozik, amely az egyik legtöbb jogot biztosítja a kisebbségek számára. Emiatt elismernek minket Európában és nemzetközi szinten is. És nem hiszem, hogy szükség lenne ilyen lépésekre.”

Nem ez az első alkalom, hogy Ludovic Orban a magyar miniszterelnökön élcelődjön. Tavaly ősszel az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán tartott beszédének egyik legtöbb tapsot kapó része az volt, amikor azt mondta, hogy „engedjék meg, hogy elmondjak valamit magamról. A nevem: Orban. De hogy eloszlassam a kételyeket: a nevem Ludovic Orban”. 

FOTÓ: A román kormány Facebook-oldala

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek