Bulgária és Görögország új, az oroszokat kikerülő gázvezetéket nyitott meg

2022.07.09. 12:00

A kereskedelmi célú gázszállítás idén ősszel indulhat meg.

Bulgária és Görögország új, az oroszokat kikerülő gázvezetéket nyitott meg

Bulgária és Görögország miniszterelnöke hivatalosan is megnyitotta az Oroszországtól való függőség csökkentését célzó új gázvezetéket - számolt be az Euronews.

Az Azerbajdzsánból érkező 182 kilométeres vezeték az északkelet-görögországi Komotini város és a közép-bulgáriai Sztara Zagora között köti majd össze a két szomszédos uniós országot.

Bulgária orosz gázellátása április végén szűnt meg az ukrajnai orosz invázió miatti feszültségek közepette. Szófia elutasította a Gazprom állami vállalat azon követelését, hogy a gázszámlákat rubelben fizessék ki.

A projekt felavatása "be fog vonulni a történelembe" - mondta pénteken Kiril Petkov leköszönő bolgár miniszterelnök.

A 220 millió eurós vezeték kapacitása kezdetben évi 3 milliárd köbméter gáz lesz, amely potenciálisan 5 milliárd köbméterre nőhet.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök hangsúlyozta az új összeköttetés fontosságát, mivel az ország regionális energiaszállítási csomóponttá kíván válni. Athén reméli, hogy a Kaszpi-tengerről és a Földközi-tenger délkeleti részéből származó fosszilis energiahordozókat - valamint az Egyiptomból származó megújuló energiát - felhasználhatják a Balkán ellátására.

"Ez nem csupán egy gázvezeték, hanem egy kulcsfontosságú dél-északi energiahíd" - mondta Mitsotakis a komotini ünnepségen.

A politikus hozzátette, hogy Európának összehangoltan kell reagálnia "Moszkva tudatos döntésére, hogy a természeti erőforrásokat a politikai nyomásgyakorlás eszközévé, nyers zsarolássá változtatja".

"Ezt bolgár szomszédaink már nagyon jól tudják" - mondta Mitsotakis.

Az Oroszország és Bulgária közötti kapcsolatok tovább romlottak, miután Szófia a múlt hónapban 70 orosz diplomatát utasított ki.

A Bulgária és Görögország közötti gázvezeték építésének projektje 2009-ben kezdődött, de az építkezés csak 2019-ben indult el.

Görögország egy cseppfolyósított földgáz-terminált is épít az északkeleti Alekszandrupolisz kikötője mellett, Komotini közelében, amely Mitsotakis szerint a jövőben további gázt biztosítana az új görög-bolgár vezeték számára.

A kereskedelmi szállítások a felavatott vezetéken várhatóan október 1-jén kezdődnek meg.

NYITÓKÉP: Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek