Történelmit lépne Bulgária: leválnak az orosz gázról

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.20. 18:12

Bejelentették, hogy nem hosszabbítják meg a szerződést a Gazprommal, helyette inkább az azeri gázra hajtanak rá.

Történelmit lépne Bulgária: leválnak az orosz gázról

Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója arra készteti Bulgáriát, hogy történelmit lépjen, és úgy néz ki, meg is lépik, azaz szakítanak az orosz földgázzal.

A témában cikket közlő Politico szerint Bulgária energiapolitikáját évtizedek óta olyan orosz energiavállalatok nyomására alakították, mint az állami földgáztermelő Gazprom és a Lukoil kőolajipari óriás. Mostanig.

Aszen Vasziljev miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy amikor 2022 végén lejár Bulgária 10 éves szerződése a Gazprommal, Szófia máshol keresi majd földgázszükségleteinek fedzetetét.

„Ebben a helyzetben nem lehet tárgyalni a Gazprommal"

- mondta Vasziljev a Bolgár Nemzeti Rádiónak , és hozzátette: vannak alternatíváik.

Vasziljev bejelentése néhány hónappal a Bulgária hálózatát Görögországgal összekötő gázvezeték tervezett befejezése előtt érkezett. Ez az a projekt, amelynek kapcsán amerikai és európai diplomaták régóta gyanítják, hogy Moszkva nyomást helyez Bulgáriára, hogy ne épüljön meg. Bulgária az Európai Unió országai közül a legmélyebb kapcsolatokat ápol Moszkvával, de

a decemberben hatalmat átvevő új kormány egy egyértelműen nyugatbarátibb pályát próbál követni.

A Görögországot Bulgáriával összekötő vezeték rugalmasabbá tenné a délkelet-európai gázpiacot, potenciálisan lehetővé téve a régió országainak, hogy az orosz gáztól eltávolodjanak, és javíthatná az EU, valamint a közel-keleti és közép-ázsiai gáztermelők közötti kapcsolatokat.

Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter szerint a projekt várhatóan lehetővé teszi, hogy az ország évente hárommilliárd köbméter gázimportra növelje gázkapacitását, és Szófia kapcsolatot hozzon létre egy tervezett LNG-terminállal, amely a tervek szerint Alexandroupolis görög városában 2023-ban fog elkészülni.

Szófia emellett az Azerbajdzsánból származó import növelésére törekszik, amely már jelenleg is évi 1 milliárd köbméter gázt szállít Bulgáriának. A miniszterelnök-helyettes szerint a költségek kordában tarthatók, ha közös uniós gázszállítási megállapodást kötnének Bakuval, azzal érvelve, hogy „ha nagyobb a mennyiség, akkor jobb árakat lehet elérni".

Az LNG import valószínűleg drágább gázt eredményez Bulgáriában, de Vasziljev szerint az átállás az ukrajnai háború miatt vált elengedhetetlenné.

„Ez nem a bolgár álláspont: ez egy közös európai stratégia"

- mondta, hivatkozva az EU-vezetők által nemrégiben Versailles-ban kötött megállapodásra, amely szerint „a lehető leghamarabb megszüntetik az orosz gáz-, olaj- és szénimporttól való függőségett".

NYITÓKÉP: Ilya Yurukin/PXhere

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek