Gázdiplomácia: Szerbia szerint Bulgária nem mondhat le az orosz gázról

2022.03.21. 18:20

Máris diplomáciai csörtét okozott, hogy a bolgár pénzügyminiszter, Aszen Vaszilev bejelentette, nem hosszabbítanak az orosz Gazprommal.

Gázdiplomácia: Szerbia szerint Bulgária nem mondhat le az orosz gázról

Mint arról az Azonnalin beszámoltunk, Bulgária pénzügyminisztere és egyben miniszterelnök-helyettese, Aszen Vaszilev a hétvégén bejelentette, Bulgária nem fogja meghosszabbítani a 2022 végén lejáró tízéves szerződését az orosz Gazprommal, így más források – elsősorban Azerbajdzsán, Törökország, illetve Katar felől biztosítaná magának a fűtéshez szükséges fosszilis tüzelőanyagot. 

Bulgáriába jelenleg több vezetéken keresztül érkezik gáz:

  • egyrészt használják az ún. Nabucco gázvezetéket, amely a török–bolgár határtól Románián és Magyarországon keresztül juttat el gázt Ausztriáig; 
  • 2020 januárjától pedig a Török áramlatot is használják, ami Oroszországból a Fekete-Tengeren keresztül Törökországba, majd onnan tovább Bulgáriába, Görögországba, Észak-Macedóniába, Szerbiába, Magyarországra és Ausztriába is juttat gázt; 
  • emellett még használják az ún. Transz-Balkán gázvezetéket, ami Oroszország-Ukrajna-Törökország-Észak-Macedónia-Görögország-Bulgária vonalon szállít leginkább orosz gázt; 
  • illetve régóta tervezik egy görög–bolgár vezeték kiépítését, aminek a célja az lenne, hogy minél inkább diverzifikálják a bolgár gázellátást, ám a vezeték építése jó ideje húzódik.

Bulgária jelenlegi gázhasználatának közel 90 százalékát Oroszországból elégíti ki, így ahhoz, hogy 2023-ban továbbra is ki tudják elégíteni a bolgár szükségletet, fel kell gyorsítani mind a Görögország és Bulgária között építeni kívánt gázvezeték építését, másrészt pedig az ország egyetlen gáztárolójának bővítését.

Annak ellenére, hogy Vaszilev kizárta, hogy tárgyalna a Gazprommal, valószínű a jövőben így is kénytelen lesz átengedi az orosz gázt a különböző gázvezetékeken,

ugyanis más országoknak még élő szerződése van Oroszországgal gázimportról, 

amik hallani sem akarnak arról, hogy Bulgária leállítaná a gázvezetéket.

Ilyen ország például Szerbia, aminek épp a választásra készülő elnöke, Alexander Vučić fenyegető hangnemben arról beszélt egy Požegában tartott kampányeseményen vasárnap, hogy Bulgária már pedig nem mondhat le az orosz gázról, hiszen Szerbia leginkább Oroszországtól vásárolt a fosszilis tüzelőanyagból.

Vučić elmondta, a bolgár bejelentés őt úgy érte, mint a villámcsapás, és szerinte Bulgária nem fogja tudni elérni, hogy megállítsa az orosz gáz importját.

„Mi azt mondjuk, orosz gázt akarunk a Török áramlatból, önnek engednie kell, hogy használhassuk a vezetékünket. Mi fizetünk érte, azután amit akár, az a saját dolga, nem a mi problémánk”

– fogalmazott a szerb elnök a kormánypárti Informer tudósítása szerint.

Vučić azt is elmondta, szerinte most nem lehet racionálisan beszélni a gázimportról, „mert amikor a hisztéria elkezdődik az egész világon, akkor lehetetlen”. Elmondta, hogy most nyáron kevesebb gázra lesz szükség, így könnyebb megoldani a gázellátást, de már május 1-jén el kell kezdeni a tervezést a következő télre, mivel

„nyilvánvalóan kemény, zord tél vár mindannyiunkat.”

Ugyanakkor a szerb elnök hozzátette, amennyiben valaki egy alternatívával áll elő, természetesen szívesen meghallgatják az ajánlatot.

Ennél keményebben fogalmazott a szerb állami földgázszolgáltató, a Srbijagas igazgatója, Dušan Bajatović. Az egyébként szocialista politikus úgy fogalmazott, szerinte Szófia nagyon rossz játékba kezdett, hiszen ha tényleg így tesz,

akkor nem csak saját magát, hanem Szerbiát és Magyarországot is rossz helyzetbe hozza.

„Ezek csak üres álmok. Nem világos, hogy Bulgária milyen gázzal töltheti fel a gázvezetékét, ha nem veszi át az orosz gázt. Bulgária nem függesztheti fel a szállítást, mert kifogyna a gázból. Ez egy politikai játék. A végeredmény egy Bulgáriára nehezedő nyomás, ami majd Szerbiára és Magyarországra is elér” – fogalmazott.

NYITÓKÉP: Aleksandar Vučić / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek