Mindenki az amerikai abortuszvitáról beszél, de az egyik legszigorúbb törvény egy uniós országban van

Szerző: Balogh Gábor
2022.06.25. 12:30

A világ közvéleményét hónapok óta az amerikai abortuszvita köti le, csakhogy közben a világ egyik legszigorúbb abortusztörvénye egy uniós tagállamban van.

Mindenki az amerikai abortuszvitáról beszél, de az egyik legszigorúbb törvény egy uniós országban van

A jogszabályra most egy tragikus eset irányította rá a figyelmet. Egy Máltán nyaraló amerikai nő életveszélybe került, mivel nem voltak hajlandóak abortálni életképtelen magzatát – írja az Euronews.

A seattle-i Andrea Prudente férjével érkezett Máltára. Eszük ágában sem volt elvetetni babájukat, sőt, elmondásuk szerint éppen azért fizettek be az utazásra, hogy „megünnepeljék a családjukat”. Ám a 16 hetes várandős nő egy nap a nő hirtelen rosszul lett, elfolyt a magzatvize. A kórházban megállapították, hogy a magzat életképtelen. A fertőzésveszély és a méhlepény vérzésének megelőzése érdekében ilyenkor abortuszt szoktak végrehajtani, ellenkező esetben az anya élete is veszélybe kerülhet. Ilyen tragikus esetekben a beavatkozást általában a szigorúbb szabályozással rendelkező országokban is engedélyezik.

Máltán azonban a terhességet még az anya életének veszélyeztetése miatt sem lehet megszakítani.

Az orvosok azt mondták a Prudentének, hogy semmiképp sem távolíthatják el a magzatot, mert akkor elveszítik az engedélyüket. A törvények értelmében egyébként ennél nagyobb bajba is kerülhettek volna: az abortuszt, illetve abban való segédkezést akár három éves szabadságvesztéssel is büntethetik.

A házaspár a kórházban azt a tájékoztatást kapta, hogy meg kell várniuk, míg a magzat szívműködése ténylegesen leáll, vagy az asszony közvetlen életveszélybe nem kerül. Az életveszélyes állapot megelőzése érdekében azonban nem hajthatják végre a terhességmegszakítást.

Prudente férje a portálnak nyilatkozva katasztrófális veszteségnek nevezte a baba elvesztését, amelyet a kialakult áldatlan helyzet miatt még meggyászolni sem volt alkalmuk. Hozzátette: külön lelki traumát okoz számukra, hogy az életképtelen magzat „jó eséllyel szenved”, megmentésére pedig semmi esély nincs.

A házaspárt végül egy speciális repülőgéppel Mallorcára szállították, ahol végrehajthatják az abortuszt.

Az ügy heves vitát váltott ki. Dr. Isabel Stabile az asszony nőgyógyásza az Euronewsnak azt mondta: bebizonyosodott, hogy „ez a drákói jogszabály nyilvánvalóan nem felel meg a célnak” Szerinte a törvényt mindenképp meg kell változtatni, hogy az anya életének veszélybe kerülése esetén engedélyezzék a beavatkozást.

Ugyanakkor a portálnak az abortuszellenes Life Network Malta szervezet vezetője, Dr. Miriam Sciberras úgy nyilatkozott: Máltán kiváló terhesgondozás működik, és, ha az anya életveszélyben van, akkor az orvosoknak kötelességük mindent megtenni a megmentéséért, „bármilyen következménye is legyen ennek a születendő gyermekre nézve.”

NYITÓKÉP: A vallettai kikötő.

FOTÓ: PublicDomainPictures/Kirk F.

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek