Dán liberálisok ingyen abortuszt kínálnának a lengyel nőknek

Szerző: Techet Péter
2021.03.08. 16:27

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek. A két ország között volt már abortuszturizmus: amíg Dánia 1973-ban nem liberalizálta a saját abortusztörvényét, dán nők jártak abortuszt csináltatni a szocialista Lengyelországba.

Dán liberálisok ingyen abortuszt kínálnának a lengyel nőknek

Amint arról az Azonnali is beszámolt: Lengyelországban a klerikál-jobboldali koalíciós kormány Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényét fogadta el, amit még tavaly ősszel a lengyel alkotmánybíróság abortuszszigorítást lehetővé tevő döntése előzött meg. A januárban hatályba lépett törvény értelmében csak két okból engedélyezett már csak a legális abortusz Lengyelországban:

+ ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, vagy

+  ha a terhesség nagyon valószínű, hogy nemi erőszak, bűncselekmény eredménye.

A lényegi változás, hogy az abortusz

a magzat súlyos fogyatékossága – akár a születendő gyerek várható halála – esetén sem engedélyezett.

A lengyel igazságügyi minisztérium ezen nőknek egyetlen alternatívaként „síró szobák“ kialakítását javasolta a kórházakban. A januári életbe lépést – amint az már tavaly októberben az AB-határozat után is történt – hatalmas utcai demonstrációk kísérték. Európában ma ennek értelmében csak az abortuszt teljesen tilalmazó Andorrában, Máltán és San Marinóban, az abortuszt csak az anya életveszélye esetén engedélyező Liechtensteinben és az abortuszt a katolikus katekizmus alapján tiltó Vatikánban vannak szigorúbb szabályok életben – mindegyik ország azonban az EU-n kívül található.

A dán balliberális Radikális Baloldal Párt (RV) ezért most azt javasolja, hogy Dánia siessen annyiban a lengyel nők segítségére, hogy számukra ingyenes abortuszt tesz lehetővé a dán jog szerint megengedett esetekben. A skandináv országban az abortusz eleve ingyenes.

Morten Helveg Petersen, az RV EP-képviselője a dán TV2-nek ezt azzal indokolta, hogy „borzasztó dolgok“ történnek Lengyelországban, amelyek „a nők alapjogait“ sértik. A politikus szerint egy elvi döntésről van szó, amely nem sodorná veszélybe a dán egészségügyet – ő ugyanis elvárná, hogy

Dánia a lengyel nők számára is ingyenesen biztosítsa az abortuszt a jövőben.

MORTEN HELVEG PETERSEN A BALLIBERÁLIS RADIKÁLIS BALOLDALI PÁRT (RADIKALE VENSTRE) EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELÖJE, AKI A LIBERÁLIS-CENTRISTA RENEW-FRAKCIÓBAN ÜL, ARRA EMLÉKEZTET, HOGY EGYKORON ÉPPEN LENGYELORSZÁG SEGÍTETT A DÁN NÖKNEK. FOTÓ: MHP / FB

A radikálisok arra is emlékeztettek, hogy egykoron a helyzet éppen fordítva volt: mielőtt 1973-ban nem lett ingyenessé téve az abortusz Dániában,

számos dán nő a szocialista Lengyelországba utazott, ahol akkor egy nagyon liberális abortusztörvény volt érvényben.

Ezt azonban már 1993-ban ott szigorították.

A radikálisok nincsenek egyedül a javaslatukkal. Már tavaly októberben – az említett lengyel AB-határozat után – a zöld-kommunista Egységlista (EL) elsőként vetette fel, hogy Dánia tegye lehetővé a lengyel nők számára az ingyenes abortuszt. Mind a balliberális Radikális Baloldal, mind az Egységlista része a jelenlegi koppenhágai kormánynak.

NYITÓKÉP: Klaudia Słowińska / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek