Petőfi szobrának képét manipulálva hívják harcba a kárpátaljai magyarokat Ukrajnában

Szerző: Kósa András
2022.06.18. 08:42

Az ungvári Petőfi Sándor szobrot alakították át ukrán katonává egy képszerkesztő programmal, hozzá félig orosz, félig ukrán feliratot mellékelve.

Petőfi szobrának képét manipulálva hívják harcba a kárpátaljai magyarokat Ukrajnában

„Ukrán magyar! (Ukrajnai magyar) Lépj be az ukrán hadseregbe, légy Európa új pajzsa! Mi vagyunk Európa védelmezői!” – ilyen és ehhez hasonló (az ukrán és az orosz helyesírást, karaktereket keverő) feliratokkal „üzen” az Ukrán Kárpátalja nevű csoport az ott élő magyaroknak.

A zárt csoport kárpátaljai magyar forrásaink szerint nagyjából negyvenezer tagot számlál és mivel mindeddig a helyi magyar közéletben nem exponálta magát, nehéz eldönteni, hogy helyi nacionalista erők, vagy esetleg az orosz titkosszolgálatok provokációjáról van szó.

A az ukrán állampolgársággal bíró kárpátaljai magyarokra természetesen pont ugyanazok a sorozási szabályok vonatkoznak, mint bármely más ukrán államra.

NYITÓKÉP: Varga Attila, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek