Navracsics Tibor szerint még idén megállapodás születhet a helyreállítási alap milliárdjairól

Szerző: Aradi Péter
2022.06.17. 17:50

A magyar kormány állítólag nyitott a kompromisszumra.

Navracsics Tibor szerint még idén megállapodás születhet a helyreállítási alap milliárdjairól

Az uniós források elosztásáért felelős tárca nélküli miniszter több mint egy tucat uniós biztossal találkozott Brüsszelben, és mindezek után optimistán tekint a jövőbe, szerinte még ebben az évben megegyezhet a magyar kormány az Európai Unióval a helyreállítási alapról.

Navracsics az EUrologusnak azt mondta, elsősorban az volt a célja, hogy megteremtse annak a kereteit, hogy legyen egy folyamatos kommunikáció a Bizottság és a kormány között az EU-források ügyében.

A miniszter állítása szerint

a magyar kormány nyitott a kompromisszumra

az Európai Bizottság korrupcióval és egyes oktatási kérdésekkel kapcsolatos aggályait illetően. A megállapodás szerinte valószínűleg a lengyel mintát fogja követni, vagyis a jóváhagyást megadja az EU, de a pénz folyósításának feltételei lesznek.

„Mérföldköveket fognak majd kijelölni, amelyeket a magyar kormánynak teljesítenie kell, és csak azt követően küldhet számlát Brüsszelbe” – magyarázta Navracsics.

Magyarország az utolsó olyan uniós tagállam,

amelynek helyreállítási tervére még nem bólintott rá az Európai Bizottság.

A terv szerint Magyarország 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrásra tartana igényt, csakhogy az EB a jogállamiság rendszerszintű problémái miatt vonakodik kifizetni azt.

A tervet addig nem is fogják elfogadni, amíg a magyar kormány

nem hajt végre igazságügyi reformot,

hogy ne merülhessen fel kétség az igazságszolgáltatás függetlenségével és politikai befolyástól való mentességével kapcsolatban, illetve amíg nem ad megfelelő garanciákat arra, hogy a nemzeti hatóságok kivizsgálják az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket.

A magyar kormány ezzel szemben folyamatosan azt kommunikálja, hogy a helyreállítási alapot politikai okból, ideológiai viták miatt tartják vissza.

Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere például rendszeresen felemlegeti, hogy a helyreállási alap elfogadása azért csúszik, mert Brüsszelnek nem tetszik a magyar gyermekvédelmi törvény, amit egyébként a kritikusai homofóbnak tartanak.

Navracsics Tibor most úgy fogalmazott, hogy az uniós biztosokkal voltak lazább hangulatú és voltak feszesebb beszélgetései.

Utóbbiak közé sorolja Helena Dalli esélyegyenlőségi, Margrethe Vestager versenypolitikai, Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős biztossal folytatott tárgyalásait.

NYITÓKÉP: Navracsics Tibor / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek