Több ezer milliomos menekülhet el Oroszországból

2022.06.14. 13:55

A háborúig is jellemző volt a tehetősebbek kivándorlása, az ukrajnai invázió pedig fokozta a tendenciát.

Több ezer milliomos menekülhet el Oroszországból

Idén több mint 15 000 milliomos menekülhet el az ukrajnai invázió miatt Oroszországból – írja a Guardian egy gazdagokkal és állampolgárságukkal foglalkozó cég, a londoni Henley & Partners kimutatása alapján. A kutatás többek között Oroszország leggazdagabbjainak helyzetét vizsgálja.

A cég szerint az egymillió dollárnál nagyobb készpénzzel rendelkező oroszok mintegy 15 százaléka más országokba vándorol 2022 végéig. „Oroszország kivérezteti a milliomosokat” – mondta Andrew Amoils, a kutatás vezetője.

„A tehetősebbek egyre nagyobb számban vándoroltak ki az elmúlt évtizedekben az államból. Ez tipikus korai figyelmeztető jel, hogy egy országban problémák vannak”

– tette hozzá.

Az előrejelzések alapján Ukrajnát szintén nagy számmal hagyják el gazdag magánszemélyek. Az év végéig várhatóan 2800 milliomos,

azaz a nagy vagyonnal rendelkezők 42 százaléka távozik az országból

– írják.

Mint hozzáteszik, a kivándorlók hagyományosan az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba költöznek majd, de a milliomosok első számú célpontja az Egyesült Arab Emírségek lehet – áll a kutatásban.

Az emírségekbe várhatóan mintegy 4000 nagy vagyonú magánszemély költözik év végéig, ezzel megelőzve Ausztráliát, ami valószínűleg 3500 főt vonz majd. A Henley & Partners előrejelzése szerint Szingapúrba 2800-an, Izraelbe pedig 2500 tehetős magánszemély vándorolhat.

Máltára, Mauritiusra és Monacoba szintén nagy számban költözhetnek orosz és ukrán milliomosok.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek