Rogán Antal emberei átvették a titkosszolgálatokat

Szerző: Aradi Péter
2022.06.05. 12:10

Azokat a titkosszolgálatokat, amiknek mostantól az a feladatuk, hogy hatékonyan segítsék Orbán Viktort a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékok érvényesítésében.

Rogán Antal emberei átvették a titkosszolgálatokat

Új vezetőket nevezett ki Orbán Viktor a Rogán Antal alá rendelt csúcstitkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ (NIK) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élére Orbán Viktor, derült ki a Magyar Közlönyből. A június 4-én, este megjelent határozat szerint Takács Tibort, a NIK és Szabó Hedviget, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját is már június 3-án, pénteken felmentették a tisztségéből.

Az előbbi irányítását Kovács Zoltán, az utóbbi irányítását Kiss Csaba vette át. Mindkét új főigazgatót

Rogán Antál javasolta a pozíciókra,

az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága pedig május végén jóváhagyta a kinevezésüket. Kovács Zoltán András, mint a HVG írta, korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgató-helyettese volt, Kiss Csaba pedig Szabó Hedvig altábornagy általános helyettese az NBSZ-nál, mindketten dandártábornokok.

Ahogy a lap korábban írta, az elhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) és a többi szolgálatnak technikai segítséget nyújtó Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) eddig a Belügyminisztérium, míg a hírszerzési területen mozgó Információs Hivatal (IH) a Külügyminisztérium alá tartozott. Most viszont valamennyit, a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá csatornázzák be, aminek irányítását Rogán Antal gyakorolja, így aztán, a lap szerint fennáll a veszélye, hogy

politikai rendőrséggé silányulhatnak a titkosszolgálatok.

Az újonnan létrehozott Nemzeti Információs Központ a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) értékelő-elemző központ átalakulásával jön létre, és mostantól nemcsak elemzi a hozzá befolyó információkat, hanem saját maga is végezhet titkos információgyűjtést.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai államtitkára azzal indokolta a változásokat, hogy „hatékonyan segítik majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot”.

A nemzetbiztonsági bizottság meghallgatásán Rogán Antal is azzal indokolta a dolgot a Telex beszámolója alapján, hogy szerintük új időszak jön,

a háború lesz a legfontosabb kihívás.

Az ország fizikai és anyagi biztonságát kell garantálni, Rogán szerint ezt tükrözi az átszervezés.

A meghallgatáson momentumos Hajnal Miklós megkérdezte, hogy mit tesz a kormány az orosz dezinformáció és az orosz energiafüggőség ellen, mire Rogán azt válaszolta, hogy szerinte Magyarországon nincs orosz befolyás, csak 2010 előtt volt jellemző az ilyesmi, miközben a Direkt36 elég meggyőző cikket írt arról, hogy legkésőbb 2021 második felére kiderült,

az oroszok teljesen feltörték a külügy számítógépes hálózatát,

és ha máshonnan nem, hát, innen szerezhettek bizalmas információkat.

NYITÓKÉP: Hajnal Miklós / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek