Erdély lesz a NATO elrettentő haderejének a központja

Szerző: Aradi Péter
2022.05.20. 13:09

Akár ezerfős NATO-sereg is állomásozhat Romániában.

Erdély lesz a NATO elrettentő haderejének a központja

Ahogy a Főtér írja,

komoly szerepet szánnak Erdélynek a NATO-ban,

a lap cikke szerint ugyanis, hogy a katonai szövetség ide telepíti annak a harccsoportnak a jelentős részét, amivel szeretnék elrettenteni Oroszországot, hogy valamelyik NATO-tagállamot is megtámadja.

A harccsoport központja a Brassó megyében található Nagysink lesz, ahol a román hadsereg egy nagyobb gyakorlóteret működtet.

A romániai előretolt NATO-erők francia parancsnoka, Vincent Minguet ezredes elmondása szerint azért választották Nagysinket, mert az ország közepén van, nagyjából egyenlő távolságra a jelentősebb városoktól, és mert nagy terület áll a csapatok rendelkezésére.

A NATO-harccsoport ugyanis körülbelül ezer fős lesz. Az egységben jelenleg francia és belga katonák szolgálnak, de mint írják, hamarosan holland katonák is érkeznek, de a jövőben más alakultak is csatlakozhatnak.

Az egységben egyelőre könnyű- és gépesített gyalogsági egységek szolgálnak, de a tervek szerint hamarosan nehézfegyverzetet és harckocsikat is kapnak.

Azt se felejtsük el, persze, hogy bár Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka kissé megmosolyogtató módon korábban azt mondta, hogy

a magyar haderő képes megvédeni az országot,

és februárban még Szijjártó Péter is keménykedett, és kijelentette, hogy nem egyeznek bele, hogy NATO-egységek jöjjenek Magyarország területére, azóta sokat fordult a világ.

Egy március végi NATO-csúcson megszavazták, hogy Bulgária, Románia és Szlovákia mellett Magyarországon is új NATO-hadtesteket állítsanak fel.

Azt aztán maga Orbán Viktor jelentette be, hogy török, olasz, horvát, montenegrói és amerikai katonák érkeznek hazánkba, hogy a Magyar Honvédséggel együtt ellássák az ország védelmét. Orbán úgy magyarázta a dolgot, hogy szerinte ebbe azért bele lehetett menni, hiszen a közös cél az, hogy

a háború semmiképp se lépje át Ukrajna határát.

A legfrissebb, május 20-i hírek szerint 250 olasz katona érkezik Magyarországra.

NYITÓKÉP: Clker-Free-Vector-Images / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek