NATO gyorsreagálású erők jöhetnek Magyarországra

Szerző: Kósa András
2022.02.27. 07:11

A NATO hivatalos közlése szerint 22 ezer fős gyorsreagálású erőt küld a katonai szövetség keleti szárnyához tartozó országokba az Ukrajnában folyó háború miatt. A gyorsreagálású erők egyik parancsnoksága Székesfehérváron van.

NATO gyorsreagálású erők jöhetnek Magyarországra

Nem kapott nagyobb publicitást, de a NATO pénteki sajtókonferenciáján a szervezet egyik szóvivője azt kis bejelentette, hogy a szövetség tagállamai beélesítették a katonai konfliktus esetére kidolgozott védelmi terveiket, és

ennek keretében csapatokat küldenek a NATO keleti tagállamaiba, melyek a legjobban kitettek a veszélynek.

A szóvivő konkrét országok megnevezése nélkül hangsúlyozta, hogy minden tagállam egységesen lépett és a csapatok telepítésében is konszenzus volt.

A NATO gyorsreagálású erőinek felállításáról egyébként még 2002-ben döntöttek a szervezet prágai csúcstalálkozóján, jelenleg – a NATO saját tájékoztatása szerint – összesen 40 ezer főnyi ilyen erővel bír a szövetség, ebbe szárazföldi csapatok, hadihajók és légierő is tartozik, a tagállamok rotációban biztosítják a szükséges egységeket.

A gyorsreagálású egységeket többek között éppen olyan helyzetre hozták létre, mint ami az Ukrajna elleni orosz invázióval kialakult,

vagyis, ha „radikálisan megváltozna a biztonsági környezet” a NATO szempontjából.

A gyorsreagálású erők egyik parancsnoksága egyébként 2016 szeptembere óta Székesfehérváron működik, Topor István ezredes vezetésével.

A magyar parancsnokságnak közösségi oldala is van, ebben szintén található egy bejegyzés a február 25-i sajtókonferenciáról. Itt – nem megemlítve, hogy Székesfehérvárra konkrétan jön-e, és ha igen, milyen alakulat – arról számolnak be, hogy

összesen 22 ezer katonát telepítenek a keleti tagállamokba, 100 harci repülőgép áll készenlétben bármikor bevethetően és 120 hadihajó, utóbbiak közül 3 repülőgép-hordozó.

NYITÓKÉP: amerikai katonák Székesfehérváron egy február 23-i képen, fotó: NATO parancsnokság Székesfehérvér Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek