Mennyire lehet valós Putyin betegsége, és egyáltalán mi lehet az?

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.18. 17:35

A legnagyobb bizonyítékot arra, hogy nincs rendben az orosz diktátor, saját megjelenései adják. De akár szándékos félretájékoztatás is lehet a dolog mögött.

Mennyire lehet valós Putyin betegsége, és egyáltalán mi lehet az?

Gyakorlatilag a háború kezdete óta jelen van – előbb a bulvár- majd a mainstream sajtóban is – az a narratíva, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök súlyos beteg, sőt, néha már arról cikkeznek, hogy egyenesen haldoklik.

A napokan meg a teljes nagyvilágban végigsöpört egy hír, amelyben egy oligarcha mondja éppen azt, hogy Putyinnak vérrákja van, de a 69 éves orosz elnök állapota már az invázió megindulása óta találgatások tárgya.

Nemrégiben Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, szóra sem érdemesek a spekulációk.

De mi minden kering?

Borisz Karpicskov, a Nagy-Britanniába disszidált ex-KGB-ügynök úgy gondolja, hogy volt kollégája Parkinson-kórban szenved, valamint „számos” más betegségben, köztük demenciában.

„Őrült – vagy legalábbis úgy cselekszik, és megszállottja a paranoiás gondolatoknak”

mondta Karpicskov a brit The Sun című bulvárlapnak, aki Putyint e tekintetben Sztálinnal hasonlítva össze, aki legalább egy agyvérzés áldozata volt.

Másrészt a „General SVR” nevű Telegram-csatorna – amelyet állítólag az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat egy volt tisztje vezet – kijelentette, hogy

Putyint a közeljövőben meg kell műteni a rák egy nem meghatározott formája miatt,

és amíg a műtőasztalon van, helyét átmenetileg a keményvonalas Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára, a KGB volt munkatársa és egyik utódügynökségének régi igazgatója veszi át. Patrusev, amint azt a New Lines dokumentálta, a rezsim egyik legfajsúlyosabb ideológusa is.

Persze a találgatások legfőbb alapját mégiscsak Putyin nyilvános megjelenései adják. Emlékezetes például a találkozója Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, ahol Putyin egy apró asztalba kapaszkodik, mintha csak a remegés vagy a szédülés ellen védekezne.

A koronavírus-járvány közepette hírhedt önelszigetelődése is az oka annak, hogy a háború előtt és alatt külföldi látogatókkal folytatott találkozóit középkori vacsorákat idéző hosszúságú asztaloknál tartotta.

Aki Putyin közelébe akar kerülni, annak az orosz független sajtó szerint PCR-tesztet kell végeznie, és még székletmintát is kell adnia.

A holland székhelyű Bellingcat oknyomozó portál vezetője nemrég meg arról írt, hogy az orosz titkosszolgálat emberei felső utasítást kaptak, hogy ne találgassák Putyin egészségi állapotát, de ez ellentétes hatást váltott ki:

mára már minden titkoszolga azt gondolja, Putyin súlyos beteg.

Az FSZB figyelmeztetése annak fényében különös, hogy miután kiadták, kisvártatva a megbízható orosz oknyomozó lap, a Projekt megírta, hogy Putyin gyakran utazik kiváló szakorvosok társaságában – például olyanéban, aki híres a pajzsmirigyrák kezelésében. Azt írták,

Jevgenyij Szelivanov, a moszkvai Központi Klinikai Kórház sebésze nem kevesebb mint 35 alkalommal repült az orosz vezetőhöz Szocsiba az elmúlt években, továbbá egy hírneves idegsebész is gyakori látogatója, útitársa.

A Projekt által hivatkozott forrás szerint Putyin több hátsérülést is elszenvedett, mióta 1999-ben hatalomba került. Első ciklusa alatt leesett egy lóról, amely baleset egy időre cselekvőképtelenné tette. Az újabb videókon is láthatóan sántikál, ami a nyilvános szerepléseinek annyira szembetűnő vonása, hogy a Kreml sajtószolgálata egy ponton megtiltotta az állami hírügynökségeknek, hogy megemlítsék.

2017 májusában egy szocsi jégkorong-mérkőzésen is csúnyán megsérült, miután egy másik játékos a palánkra nyomta. Ebből az alkalomból Sim, az ortopéd traumatológus nyolc napig Putyin rezidenciája közelében maradt.

„Legalább két esetben Putyin vagy műtéten, vagy nagyon komoly beavatkozáson esett át, valószínűleg a hátán” 

– írja a Projekt. 

Az elnök rossz egészségi állapota volt az oka annak is, hogy 2012-től visszavonult a reflektorfényből. Ezek a távollétek miatt megszaporodtak az oroszok által „konzerv kontentek” körülötte,  a látogatókkal való látszólag valós idejű találkozóiról készültek előre rögzített felvételek. Ilyen volt például a nemzetbiztonsági hivatal vezetőivel való találkozó, ami a bejelentés szerint február 21-én volt, azonban kiderült, hogy a találkozó jóval korábban történt meg – a résztvevők óráján ugyanis látszott a dátum.

Akár szándékos porhintés is lehet

A nem éppen transzparens Oroszország miatt azonban biztosra semmi nem tudható. Talán csak egy dolog: egyre hangosabb a Putyinhoz közel állók vagy a hazai titkosszolgálati apparátusához tartozók kórusa, akik nagyjából ugyanazt mondogatják, mint azok, amiket szerte az országban élők.

Azonban nem ismert, hogy a Putyinhoz közelebb álló források igazat mondanak-e, vagy félretájékoztatnak.

Utóbbira pedig azért is lenne okuk, hogy meggyöngítsék a despota erejét a belügyekben és az ukrán hadszíntéren. A dezinformációnak lehetne azonban egy ijesztőbb oka is:

ha az egyre gyászosabb harci helyzetben az oroszok úgy döntenének, hogy atomfegyvert vetnek be, akkor mégiscsak jobb lenne azt egy haldokló Putyinra fogni, mint bármely katonai vezetőre. 

John Spicer, a CIA egykori Oroszországra szakosodott tisztje azonban arra figyelmeztet, hogy kívülről semmi biztosat nem lehet tudni, és hogy az orosz titkosszolgálatok részéről eléggé bevett módszer a hazudozás és a téves információ széles körű elterjesztése.

„Ösztönös részükről a hazudozás és a dezinformáció terjesztése, így ez a fecsegés a figyelem elterelése lehet. Vagy ugyanilyen valószínű, hogy az elit belharcainak felvillanását látjuk. Putyin sokáig a Kreml de facto maffiafőnökeként, a befolyásért vagy a pénzért küzdők közötti döntőbíróként tevékenykedett.

Ezek a klánok most úgy helyezkednek el, hogy túléljék, akárhogy is végződik ez a válság.

Putyin egészségügyi válságának kiszivárogtatása – vagy kitalálása – befolyásszerzési kísérlet is lehet” – véli Spicer. 

Aztán színre lépett az oligarcha

Nemrég azonban egy meg nem nevezett orosz oligarcha arról beszél a New Lines amerikai magazin birtokába került felvételen, hogy Vlagyimir Putyin „nagyon beteg, vérrákja van”. A felvétel március közepén készült, az oligarcha egy nyugati kockázatitőke-befektetőnek beszélt az orosz elnök egészségi állapotáról, de fogalma sem volt arról, hogy a beszédét valaki rögzíti.

A New Lines azzal magyarázza, hogy nem hozták nyilvánosságra az oligarcha identitását, mert a közelmúltban volt arra példa, hogy Oroszoroszágban valakit 15 év börtönbüntetésre ítéltek „hamis információk” terjesztéséért.

A lap által Jurijnak nevezett figura azt állítja a felvételen, hogy Putyin hátát nem sokkal a háború előtt megműtötték a vérrákjával összefüggésben. Azt is mondja, hogy az elnök „megőrült”. Ez egybevág azzal, amit Kirilo Budanov, az ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője mondott a Sky Newsnak, vagyis hogy Putyin „nagyon rossz mentális és fizikai állapotban van, nagyon beteg”.

Ezután a meg nem nevezett oligarcha arról beszél, hogy Moszkvában mélységes elégedetlenség uralkodik a gazdasági helyzet miatt, és mintha más oligarchák véleményét is tolmácsolná, amikor úgy fogalmaz: „mindannyian reméljük”, hogy Putyin meghal. „Teljesen tönkretette Oroszország gazdaságát, Ukrajna gazdaságát és sok más gazdaságot – teljesen tönkretette” – mondja a férfi.

„A probléma a fejével van. Egy őrült fickó fenekestül felfordíthatja a világot.”

Putyin sokat említett hátproblémáira az oligarcha is utal, és azt sugallja, hogy ezek összefüggésbe hozhatók a vérrákkal. Jurij szerint Putyin hátműtéten esett át 2021 októberében – mindössze néhány hónappal Ukrajnában végzett „különleges katonai művelete” előtt –, bár a New Lines nem talált semmilyen bizonyítékot, amely alátámasztaná ezt az állítást.

Március 18-án egy nagy háborúpárti nagygyűlésen Moszkvában Putyin beszédet mondott, és lefilmezték, amint lemegy a színpadról egy rövid lépcsősoron, és testsúlyának nagy részét a bal lábára helyezi. Néhány napja pedig a Vörös téren a Győzelem napján Putyin egy takaróval ült az ölében, pedig egyáltalán nem volt hideg. A Győzelem napi felvonulás alatti sétája láthatóan kínos volt, valószínűleg azért, hogy elrejtse a máshol megfigyelt sántítást. Emellett pedig az arca még a szokásosnál is puffadtabb volt. Putyin sétája a Győzelem Napján 4:59-től látható:

A szakértő szerint

Ashley Grossman, az Oxfordi Egyetem endokrinológus professzora szerint „Putyin mindig is nagyon fitt kinézetű, kissé sovány külsejű férfi” volt. De az elmúlt néhány évben úgy tűnik, hogy kitöltötte az arcát és a nyakát,

ez pedig szteroidhasználatra utalhat.

Grossman szerint a szteroidokat általában különféle limfómák vagy mielómák, a plazmasejtek rákos megbetegedéseinek kezelésére írják fel, amelyek „széles körben elterjedt csontbetegséget okozhatnak, és határozottan érintik a gerincoszlopot és a hátat”.

A limfóma jellemzően a vérrák agresszívabb típusa, amely erős kemoterápiát igényel, ami hajhulláshoz vezet, ami Putyinnál sosem állt fenn. Más limfómák alacsonyabb fokúak, nem igényelnek kemoterápiát, és kevésbé valószínű, hogy megsértik a csontokat.

A mielóma egyáltalán nem igényel kemoterápiát, még az agresszívebb formái sem. Gyakran kezelhető immunmoduláló szerekkel és szteroidokkal, amelyek egyike sem vált ki hajhullást.

A mielóma azonban a gerinc kompressziós töréséhez vezethet, ami görnyedtté teheti a pácienst, vagy a beteg  akár centimétereket is veszíthet a magasságból.

A szteroidok – gyakori a prednizon – megtámadják a vérben keringő rosszindulatú limfocitákat, de két gyakori mellékhatásuk is ismert.

Az első a fertőzés magas kockázata, amiatt, hogy mennyire kimerítik az immunsejteket.

„Bárki, aki nagy adag szteroidot szed, sokkal könnyebben fogja elkapni a covid-19-et”

– mondta Grossman, ami miatt akár Putyin rendkívüli óvatossága is magyarázható, hiszen a tüdőgyulladás is könnyen megölheti az immunhiányos szteroidhasználókat. A második mellékhatás pedig

a mélyen irracionális vagy paranoiás viselkedés

a londoni orvos szerint.

NYITÓKÉP: Orosz elnöki hivatal / Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek