A cseh külügyminisztert máris kiborították Orbán Viktorék

Szerző: Aradi Péter
2022.05.17. 16:44

A dolog, persze, nem a semmiből jött.

A cseh külügyminisztert máris kiborították Orbán Viktorék

A cseh külügyminiszter, Jan Lipavský egy tweetben fakadt ki. Jan Lipavský azt írja, szerinte elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány nem támogat semmilyen szankciót, ami az orosz energiaexportot célozza.

„Főleg most – teszi hozzá, – amikor Európának egységesebbnek kéne lennie, mint valaha”

– írta a külügyminiszter Twitteren.

Lipavský kifakadása még a BBC-n is megért egy hírt, ahol azt teszik még hozzá, hogy Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország a közép-európai országokat tömörítő V4-ek csoport tartja, azonban Magyarország hozzáállása a háborúhoz kétségessé teszik a csoport jövőjét.

Bár a cseh elnök, Milos Zeman és a cseh miniszterelnök, Petr Fiala is gratulált április 4-én Orbán Viktornak a választási győzelméhez, a kapcsolat korántsem felhőtlen.

A cseh védelmi miniszter, Jana Černochová például a választások előtt egy héttel közölte, hogy kihagyja a V4-ek védelmi minisztereinek budapesti találkozóját, mert nem tartotta helyesnek, hogy ott kampányoljon, és mert mint írta, nagyon sajnálja, hogy

az olcsó orosz olaj fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.

A találkozót végül teljesen le kellett mondani, miután a lengyel védelmi miniszter is közölte, hogy inkább kihagyja a dolgot. Mariusz Błaszczak, lengyel védelmi miniszter is lengyel kormányzati információk szerint azért maradt távol, mert Varsóban úgy látják, Orbán nem hátrál ki Putyin mögül.

A lemondás nem érhette meglepetésként a magyar kormányt, hiszen a lengyel védelmi miniszter helyettese nem sokkal korábban arról beszélt, hogy

ami a visegrádi csoport körül történik, az nem tölti el optimizmussal,

és más lengyel politikusok is kifejezték nemtetszésüket Orbánék egyensúlyozgatása miatt.

Szijjártó Péter egyébként május 16-án azt mondta, hogyha az Európai Bizottság le tud tenni eléjük egy 15-18 milliárd eurós beruházási tervet, amivel enyhítenék az orosz vezetékes olajról való leválással járó kellemetlenségeket, akkor megszavazzák az uniós szankciós csomagot, azaz a kormány azt várná el cserébe, hogy az EU korszerűsítse a teljes magyar energiarendszert.

Az ügyben természetesen még Orbán mondta ki a tutit a május 6-i rádióinterjújában, Szijjártó legfeljebb csak azt csavargatja, - amikor is kijelentette, hogy az első öt csomagra hajlandóak voltak igent mondani, de mint fogalmazott:

„az energiaembargó a vörös vonal, amin átléptek. Az olaj és gázembargó tönkretehet minket".

NYITÓKÉP: Jan Lipavský / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek