Az Alekszej Navalnijjal való szolidaritásból saját miniszterelnöki terveiről beszélt Fekete-Győr András

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.21. 19:25

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium előtti aszfaltot.

Az Alekszej Navalnijjal való szolidaritásból saját miniszterelnöki terveiről beszélt Fekete-Győr András

A Putyin-ellenes politikusok egyik fő alakját, Alekszej Navalnijt még idén február másodikán ítélték 3 és fél év börtönbüntetésre, amiért a vád szerint megszegte a sikkasztási ügyében rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését. Navalnijt január 17 óta tartják őrizetben, az orosz rendőrök Oroszországba érkezése után azonnal elfogták.

Március végén már arról szóltak a hírek, hogy a börtönben Navalnij állapota folyamatosan romlik, és megfelelő orvosi ellátást sem biztosítanak számára – ezért az orosz ellenzéki politikus éhségsztrájkba is kezdett.

A most már több, mint 20 napja tartó éhségsztrájk odáig fajult, hogy Navalnij orvosai arra figyelmeztetnek:

Navalnij életveszélyes állapotban van, miközben őket meg nem engedik, hogy kezeljék a politikust.

Navalnijt végül hétfőn kórházba szállították, és Oroszország Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálata kiadott egy közleményt, miszerint Navalnij állapota „kielégítő”, és az engedélyével minden napos orvosi ellátásban részesül.

Ez azonban nem nyugtatta meg oroszországi Navalnij-szimpatizánsokat, akik szerda estére demonstrációt szerveztek Navalnij életének megmentéséért, illetve a politikus szabadon engedéséért.

Az oroszországi megmozdulás kezdetére gyűlt össze a Külügyminisztérium előtt, a Bem téren a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András, valamint a Momentummal szövetségben álló, és az előválasztáson momentumos színekben induló két független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos és Szél Bernadett.

Fekete-Győr elmondta, hogy azért tartanak sajtótájékoztatót, hogy szolidaritásukat fejezzék ki „a demokráciapárti, szabadságvágyó oroszokkal”, és hogy – Navalnijra célozva – „ezt az embert ma éheztetik, ez az ember ma a halál küszöbén áll, ezt az embert ma Vlagyimir Putyin, Orbán egyik leghűbb és legjobb politikai barátja akarja meggyilkolni”.

Mindehhez hozzátette Fekete-Győr, hogy a magyarok is szabadságot szeretnének itthon, majd

magáról E/3-ban elkezdte sorolni, hogy „ha Magyarország következő miniszterelnökét Fekete-Győr Andrásnak fogják hívni”, nem fog Magyarországon maradni a szerinte orosz kémbank, a Magyar Fejlesztési Bank,

le fogják állítani a Paks2 beruházást, és „Magyarországot egy nyugati, polgári demokráciává fogjuk tenni”.

Hadházy Ákos arról beszélt, hogy Navalnij sorsa szerinte nem most fog eldőlni, de van értelme a nyomásgyakorlásnak, és ha elegen tüntetnek az orosz politikus szabadon engedéséért, Putyin meg fog hátrálni.

„Azok, akik nem csatlakoznak, azok Moszkva csicskásai, azok Moszkva pulikutyái”

– jelentette ki az előválasztáson a zuglói körzetben induló képviselő, aki szerint a putyini Oroszország minta az orbáni rendszernek, és ami ott megvalósul, azt előbb-utóbb meg fogja tenni itt Orbán is. Hadházy hozzátette, hogy szerinte ma Magyarországon még nincs fizikai félnivalója az ellenzéki politikusoknak, egyelőre csupán „durva és brutális pénzbüntetésekkel” próbálja ellehetetleníteni őket a hatalom.

Az utolsóként felszólaló Szél Bernadett azzal kezdte, hogy „gyorsan nem tudták megölni Navalnijt, most megpróbálják lassan”. Szerinte Szijjártó Péter külügyminiszternek sokkal több eszköze lenne követelni Navalnij szabadon bocsátását, és a külügyminiszter szemére vetette, hogy nem volt ott az EBESZ Navalnijjal foglalkozó ülésén. Hozzátette: Szijjártó kezéhez vér tapad, ha nem tesz meg mindent azért, hogy Navalnij szabad legyen.

Az előválasztáson a Budakeszin induló politikus is párhuzamot vont az orosz és a magyar helyzet között, és a szabad politizálás jogát követelte Oroszországban és Magyarországon –

ezt követően pedig társaival együtt a Külügyminisztérium bejárata elé vonult, hogy az aszfaltra felfújják a #freenavalny feliratot.

Az eseményről készült Facebook-élőt alább tudod teljes terjedelmében megnézni.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek