+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. április 21. szerda, 19:25
Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium előtti aszfaltot.

A Putyin-ellenes politikusok egyik fő alakját, Alekszej Navalnijt még idén február másodikán ítélték 3 és fél év börtönbüntetésre, amiért a vád szerint megszegte a sikkasztási ügyében rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését. Navalnijt január 17 óta tartják őrizetben, az orosz rendőrök Oroszországba érkezése után azonnal elfogták.

 

Március végén már arról szóltak a hírek, hogy a börtönben Navalnij állapota folyamatosan romlik, és megfelelő orvosi ellátást sem biztosítanak számára – ezért az orosz ellenzéki politikus éhségsztrájkba is kezdett.

 

A most már több, mint 20 napja tartó éhségsztrájk odáig fajult, hogy Navalnij orvosai arra figyelmeztetnek:

 

Navalnij életveszélyes állapotban van, miközben őket meg nem engedik, hogy kezeljék a politikust.

 

Navalnijt végül hétfőn kórházba szállították, és Oroszország Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálata kiadott egy közleményt, miszerint Navalnij állapota „kielégítő”, és az engedélyével minden napos orvosi ellátásban részesül.

 

Ez azonban nem nyugtatta meg oroszországi Navalnij-szimpatizánsokat, akik szerda estére demonstrációt szerveztek Navalnij életének megmentéséért, illetve a politikus szabadon engedéséért.

 

Az oroszországi megmozdulás kezdetére gyűlt össze a Külügyminisztérium előtt, a Bem téren a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András, valamint a Momentummal szövetségben álló, és az előválasztáson momentumos színekben induló két független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos és Szél Bernadett.

 

Fekete-Győr elmondta, hogy azért tartanak sajtótájékoztatót, hogy szolidaritásukat fejezzék ki „a demokráciapárti, szabadságvágyó oroszokkal”, és hogy – Navalnijra célozva – „ezt az embert ma éheztetik, ez az ember ma a halál küszöbén áll, ezt az embert ma Vlagyimir Putyin, Orbán egyik leghűbb és legjobb politikai barátja akarja meggyilkolni”.

 

Mindehhez hozzátette Fekete-Győr, hogy a magyarok is szabadságot szeretnének itthon, majd

 

magáról E/3-ban elkezdte sorolni, hogy „ha Magyarország következő miniszterelnökét Fekete-Győr Andrásnak fogják hívni”, nem fog Magyarországon maradni a szerinte orosz kémbank, a Magyar Fejlesztési Bank,

 

le fogják állítani a Paks2 beruházást, és „Magyarországot egy nyugati, polgári demokráciává fogjuk tenni”.

 

Hadházy Ákos arról beszélt, hogy Navalnij sorsa szerinte nem most fog eldőlni, de van értelme a nyomásgyakorlásnak, és ha elegen tüntetnek az orosz politikus szabadon engedéséért, Putyin meg fog hátrálni.

 

„Azok, akik nem csatlakoznak, azok Moszkva csicskásai, azok Moszkva pulikutyái”

 

– jelentette ki az előválasztáson a zuglói körzetben induló képviselő, aki szerint a putyini Oroszország minta az orbáni rendszernek, és ami ott megvalósul, azt előbb-utóbb meg fogja tenni itt Orbán is. Hadházy hozzátette, hogy szerinte ma Magyarországon még nincs fizikai félnivalója az ellenzéki politikusoknak, egyelőre csupán „durva és brutális pénzbüntetésekkel” próbálja ellehetetleníteni őket a hatalom.

 

Az utolsóként felszólaló Szél Bernadett azzal kezdte, hogy „gyorsan nem tudták megölni Navalnijt, most megpróbálják lassan”. Szerinte Szijjártó Péter külügyminiszternek sokkal több eszköze lenne követelni Navalnij szabadon bocsátását, és a külügyminiszter szemére vetette, hogy nem volt ott az EBESZ Navalnijjal foglalkozó ülésén. Hozzátette: Szijjártó kezéhez vér tapad, ha nem tesz meg mindent azért, hogy Navalnij szabad legyen.

 

Az előválasztáson a Budakeszin induló politikus is párhuzamot vont az orosz és a magyar helyzet között, és a szabad politizálás jogát követelte Oroszországban és Magyarországon –

 

ezt követően pedig társaival együtt a Külügyminisztérium bejárata elé vonult, hogy az aszfaltra felfújják a #freenavalny feliratot.

 

Az eseményről készült Facebook-élőt alább tudod teljes terjedelmében megnézni.

 

 

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás