A Kúria ismét elkaszálta Dézsi Csaba győri polgármester csodafegyverét

Szerző: Aradi Péter
2022.05.14. 13:25

A győri polgármester az egész városra kiterjedő változtatási tilalmat rendelt el, amit meglepő egyszerűséggel söpört el másodszorra is a legfőbb bírósági fórum.

A Kúria ismét elkaszálta Dézsi Csaba győri polgármester csodafegyverét

A legfőbb bírósági fórum ismét eltörölte Dézsi Csaba András győri polgármester csodafegyverét, az egész városra kiterjedő változtatási tilalmat, írja laptársunk az ugytudjuk.hu. Most ráadásul, teszik hozzá, visszaható hatállyal,

október 26-ára visszamenőleg semmisítették meg az önkormányzati rendeletet,

amely szinte az egész városban ellehetetleníti az építkezést, illetve házak, épületek módosítását.

A Kúriát ismét a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal találta meg az üggyel, akik több érvet is felhoztak amellett, hogy hiába alkották újra a vonatkozó önkormányzati rendeletet, amit tavaly ősszel már egyszer elkaszáltak, az továbbra is jogsértő.

A város hivatalos indoklása szerint egyébként a változtatási tilalom elrendelésének célja a zöldfelületi mutató felülvizsgálata volt, csakhogy a győri önkormányzat eközben nem rendelkezett, illetve előzetesen nem kötött szerződést olyan szakemberrel – jelen esetben okleveles tájépítész mérnökkel –, aki ezt a vonatkozó területeken érdemben vizsgálni tudta volna. Pedig

erre a jogszabályok szerint szükség lett volna.

Mivel ebben az esetben a Kúria megfelelőnek találta a kormányhivatal érvelését, a többi felvetésüket nem is vizsgálták, hanem visszaható hatállyal törölték az önkormányzati rendeletet. Ez azt jelenti, hogy várhatóan egy csomó per vár a városra a hónapokig fennálló, jogszerűtlen intézkedés miatt.

A cél a polgármester szerint az volt a rendelettel, hogy

a város nagyobb kontrollt szerezzen a városban épülő beruházások fölött,

amelyek közül az elmúlt évtizedben szerinte sok felelőtlenül valósult meg a városban. Építési engedélyt a kormányhivatal ad ki, de a változtatási tilalom elrendelése után a beruházóknak a várossal is tárgyalóasztalhoz kellett ülniük.

Mind az iparkamara megyei testülete, mind a kormányhivatal problémásnak tartotta akkor az eljárást. És így volt ezzel a Kúria is, amely tavaly szeptemberben ugyan megállapította, hogy az önkormányzat túllépett a hatáskörén, és eltörölte a rendeletet, de hagyott egy menekülőutat a polgármesternek, akinek csapata október végéig – az építőipari szereplőkkel ismét nem egyeztetve – megalkotta az új tilalmat.

A cikk nem ért még véget, ide kattintva el tudja olvasni, vajon ennek ellenére mégis indult-e gigantomán építkezés a városban, és hogy feltehetően milyen hatással volt mindez a huzavona a városra.

NYITÓKÉP: Gerzson és Panka / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek