Lehet politikai pedofíliának nevezni a győri polgármester éremosztó akcióját

2022.07.04. 17:51

Dézsi Csaba András beperelte laptársunk főmunkatársát, de a bíróság bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

Lehet politikai pedofíliának nevezni a győri polgármester éremosztó akcióját

A Tatabányai Járásbíróság bűncselekmény hiányában megszüntette laptársunk újságírója, Pintér Bence elleni rágalmazási pert - számolt be az ugytudjuk.hu. 

Pintért Dézsi Csaba András győri polgármester ráalmazás miatt perelte be azért, mert egy tavaly megjelent véleménycikkében politikai pedofiliának nevezte azt, hogy bár a Győr 750 emlékéremből minden győri gyereknek és fiatalnak járna egy példányt, azt csak és kizárólag úgy lehet átvenni, ha a szülő a regisztrációkor beleegyezik abba, hogy fénykép készülhet a gyerekről az átadóeseményen, amelyen a polgármester és az alpolgármesterek adják át az érmeket, valamint abba, hogy a képeket a győri polgármesteri hivatal korlátozás nélkül felhasználja.

Pintér Bence azt vetette fel, hogy miért nincs olyan opció, hogy az érmet csak úgy átveszi az érintett a hivatalban, miért teszi kötelezővé ehhez azt a városvezetés, hogy nyilvános eseményen kelljen velük fényképezkedni. Ennek kapcsán pedig arról írt, hogy a helyzet a „politikai pedofília” újabb példája: ezt az elterjedt és közismert kifejezést arra használjuk a magyar nyelvben, amikor politikusok népszerűségük növelése érdekében gyermekekkel fényképezkednek.

Feljelentésében a polgármester jogi képviselője, Dr. Mester Ágnes amellett érvelt, hogy a cikk valójában pedofilnak próbálta beállítani Dézsi Csaba Andrást.

Az ügyben eljáró Tatabányai Járásbíróság egy végzéssel bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, majd a polgármester fellebbezése után a Tatabányai Törvényszék bírói tanácsa helyben hagyta a végzést.

Az eredeti, május 2-án kelt végzés megállapította, hogy a laptársunk oldalán megjelent írás véleménycikk, ennek kapcsán pedig megjegyezte: „az értékítéletek és személyes meggyőződést közvetítő vélemények tehát mindaddig, amíg azok összefüggésben állnak közügyekkel, élvezik a véleményszabadság alkotmányos oltalmát még akkor is, ha becsületsértőek”.

Emellett a bíróság kiemelte, hogy a cikkben Pintér külön elmagyarázza, hogy a politikai pedofília alatt a gyermekekről készült fotók kampánycélú felhasználását érti, nem pedig a gyerekek iránti szexuális vonzalmat.

A végzés szerint „megállapítható, hogy a sérelmezett kijelentések nem közvetlenül a magánvádló személyére – szexuális vonzalmára – vonatkoznak, azok őt nem az emberi méltóságában érintve, sértve kerültek megfogalmazásra, hanem polgármesteri tevékenységével kapcsolatos negatív kritikaként. Ebből következően a kijelentések a közügyekkel összefüggésben tett véleményként fokozott alkotmányos védelmet élveznek”.

NYITÓKÉP: Dr. Dézsi Csaba András Facebook

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek