Bánki Erik azt mondja, véletlenül volt pont akkor Hollandiában, amikor éppen ott lovasítottak meg több száz milliónyi magyar közpénzt

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.10. 16:47

Bánki azt mondja, semmi köze a Volvo-gatehez. Hadházy Ákos azért feljelentést tesz az ügyben.

Bánki Erik azt mondja, véletlenül volt pont akkor Hollandiában, amikor éppen ott lovasítottak meg több száz milliónyi magyar közpénzt

Kedden tanúvallomást tett Bánki Erik fideszes parlamenti képviselő a Kaposvári Törvényszéken az úgynevezett Volvo-gate ügyében, amelyet részletes cikkekben a Szabad Pécs portál tárt fel évekkel ezelőtt.

Az ügy röviden az, hogy Pécs közlekedési cége, a Tüke Busz Zrt. le szerette volna cserélni a város autóbusz flottáját 2014-ben. Több száz buszt szerettek volna lecserélni, és szerettek volna minél kevesebbet költeni rá, ezért – bár kicsi volt az esély, hogy egyszerre ennyi járművet szerezhessenek – a használtakat részesítették előnyben. Az év végén aztán a cég arról értesült, hogy Hollandiában, pontosabban Bredában éppen meg akarnak szabadulni a jó állapotban levő Volvo-buszoktól.

A Szabad Pécs birtokába jutott levélből kiderül, hogy a pécsieknek a Volvo Hungária adta a tippet, és elmondták azt is, mennyiért lehetne ezeket megszerezni. A következő év a város közgyűlése ki is írta a közbeszerzést a 3,5 milliárdos buszvásárlásról, csakhogy erre az ajánlatot nem a Volvo által ajánlott cég tette meg, hanem egy Bus & Coach Trade nevű másik holland cég indult el egyedül.

Ez a cég ugyanazokat a buszokat akarta eladni Pécsnek, amelyeket korábban a Volvo ajánlott, hiszen – bár semmilyen tapasztalata nem volt előzőleg a vállalatnak ilyesmiben – előzőleg megszerezték a buszokra az opciós értékesítési jogot, a 3,5 milliárd forint meg 700 millióval volt több, mint amennyiért a Volvo előzőleg ajánlotta a buszokat.  

A vásárlás során felbukkant egy másik cég, a Tüke Busz Zrt vezérigazgató-helyettesének a vállalata, az Autopark Kft volt ugyanis az, amely Pécsre szállította a használt buszokat. Az eset pikantériája, hogy a gyanú szerint az a Csengő Andrásnál, Hollandia egykori tiszteletbeli pécsi koznukljánál landolt a 700 milliós különbözet, ugyanis kisvártatva a pécsi buszbeszerzés után több száz milliót vett ki egy szerbiai bankszámláról.

A pénzt egy holland számlára akarta rakni, onnan meg utalta volna tovább Thaiföldre.  Az illetékes holland bank alkalmazottai értesítették a hatóságokat, és amikor Csengő visszatért, már rendőrök várták.

Hollandiában nyomozás indult, és a magyar hatóságok is léptek, hűtlen kezelés vádjával indítottak eljárást. Az ügynek vádlottja a buszokat Pécsre leszállító Paiger István, aki időközben elhunyt, Csengő András egykori tiszteletbeli konzul és Patzek Endre, akinek a thaiföldi számlájára Csengő utalni akart.

Patzek több szálon is kötődik Bánki Erikhez. Kettejük kapcsolata a 444 2016-os cikkéből is kiderül, ő volt ugyanis Bánki rejtegetett német cégének az ügyvezetője. Bánki és a beszerzés politikai felelőse, az akkor már szintén országgyűlési képviselő Csizi ráadásul épp a buszos tranzakció idején, 2015 áprilisában utazott Hollandiába.

Bánki Erik úgy jön a képbe, hogy Patzekhez számos kapcsolat fűzi, ahogyb  a 444 cikkéből kiderül. Ő és a buszbeszerzésért felelős Csízi Péter pont akkor utaztak Hollandiába, amiikor a tranzakciót megejtették. A kaposvári bíróságon Bánki Erik azt mondta, egy koncert miatt mentek ki, csupán véletlen egybeesés, hogy pont akkor.

Hadházy Ákos parlamenti képviselő maga is többször posztolt az ügyről, kedden ő is ott volt a tárgyaláson. Azt mondta, feljelentést tesz a tanúvallomásban elhangzottak miatt.

NYITÓKÉP: Bánki Erik. Hírt TV Youtube képernyőmentés

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek