A CIA darkweben toborozza a kiábrándult oroszokat

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.04. 13:43

Pár magasrangú oroszt már eltávolítottak, mivel ellenezték a háborút, őket hálózná be az amerikai hírszerzés.

A CIA darkweben toborozza a kiábrándult oroszokat

A CIA azt javasolja a Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai invázió miatt elégedetlenné vált oroszok számára, a darkweben lépjenek velük kapcsolatba. Az Egyesült Államok hírszerzése május elején kezdte magát reklámozni az internet legnagyobb anonimitást biztosító részén: már saját darkweb honlapjuk van, mely ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint a szokásos kezdőlapja, de csak a Tor böngészővel érhető el,  ennek titkosítási funkciói a legtöbb hagyományos böngészőben nem érhetők el – írja az Euractiv.

A CIA nem is csinál belőle titkot, hogy a feketepiac jelentős részét magába foglaló darkwebet most saját céljaira akarja használni: a hét elején angol és orosz nyelvü instrukciókat tettek ki a közösségi médiába, amik azt mutatják, hogyan lehet elérni az anonimitást adó, és ami még fontosabb, az orosz hatóságok által letilthatatlan oldalukat.

Míg úgy tűnik, sok orosz támogatja a Kreml háborúját, valójában több megfigyelő szerint már most elmozdítottak olyan korábban fontos funkciót betöltő embert, akik nem értettek egyet Ukrajna lerohanásával. Ezeket a csalódottakat hálózná be a CIA, hiszen végre rálátást kaphatnának a Kreml legendásan kiismerhetetlen és átláthatatlan működésére.

„Globális küldetésünk megköveteli, hogy az egyének bárhonnan biztonságosan kapcsolatba léphessenek velünk”

– áll az ügynökség közleményében. 

Az AP által idézett CIA-tisztviselő azt mondta, hogy az ügynökség úgy tudja, „vannak aggódó oroszok, akik kétségbeesetten próbálják elérni a CIA-t”, de azt nem árulta el, a háború kezdete óta hányan próbáltak megszólítani.

KIEMELT KÉP: thenikitasazhin / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek