Lukasenka Putyinnak: Szovjet emberek vagyunk, már hozzászoktunk a szankciókhoz

2022.03.11. 19:24

Lukasenka szerint Belarusz és Oroszország már hozzászokott, hogy szankciókat vetnek ki ellenük, míg Putyin szerint a szankciók csak megerősítik a két szankcionált országot.

Lukasenka Putyinnak: Szovjet emberek vagyunk, már hozzászoktunk a szankciókhoz

Március 11-én találkozott egymással az orosz invázió február 24-i elindítása óta először az Orosz Föderáció és Belarusz elnöke, Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka. 

A jelenleg agresszorként háborút vívó két vezető jó hangulatban beszélt a nyugati szankciókról, a háborúról, illetve az állítólagos nyugati vegyifegyverekről.

„Szovjet ember vagyok, te a szovjet korból származol, megszoktuk már a szankciókat”

A beszélgetés elején Putyin gratulált Lukasenkának a nemrég Belaruszban tartott népszavazásról, amiben többek között úgy módosították az alkotmányt, hogy Belaruszban tárolhassanak atomfegyvereket. Lukasenka megköszönte orosz kollégájának a gratulációját,

majd elmondta, hogy többen támogatták a népszavazást, mint ahányan az elnökválasztáson szavaztak rá.

Míg az egyáltalán nem tiszta, a jól dokumentáltan elcsalt elnökválasztáson a magát büszkén Európa utolsó diktátorának valló Lukasenka 79,9 százalékot kapott, addig az alkotmánymódosítást a választáson résztvevők 82,86 százaléka támogatta, bár se az előbbi, se az utóbbi eredményét a nyugati országok nem tartják valósnak. 

A gratuláció után a Kreml leirata szerint Putyin kifejtette, milyen jó gazdasági kapcsolatokat ápol a két ország egymással, 2020 és 2021 között 34 százalékkal nőtt a kereskedelem a két ország között az orosz elnök szerint, bár hozzátette, a szankciók és a korlátozások miatt a jövőben problémák lehetnek.

Lukasenka nyugalomra intette orosz kollégáját, mivel szerinte az Orosz Föderáció mindig is szankciók alatt állt, csak most a Nyugat jóval ambíciózusabb.

„Hozzászoktunk már – bocsánat a kifejezésért –, hogy a Nyugat undorító. (...) Az egész illegitim, ahogy mondani szokták, illegális, megsért minden nemzetközi egyezményt és szerződést, amiknek egy részéhez ők és mi is csatlakoztunk”

– fogalmazott Lukasenka, majd megnyugtatva orosz kollégáját, úgy szólt hozzá,

„én egy szovjet ember vagyok, te a szovjet időkből származol, tudod jól: akkor is mindig szankciók alatt álltunk, de normálisan éltünk és fejlődtünk.”

Lukasenka szerint valójában Ukrajna és Nyugat felelős a háborúért

A Kreml oldalán közzétett rövid leirat szerint a Belarusz diktátor szerint ugyanakkor a szankciók lehetőséget is rejtenek, ugyanis azok szerinte illegitimek, amire később az emberek rá fognak jönni. 

Lukasenka szerint ugyanis nem Oroszország és Belarusz támadott először, hanem Ukrajna, és ezért az orosz és belarusz hadsereg csak „preventív jelleggel” vonult be Ukrajnába.

Szerinte Ukrajnából már régóta terveztek egy Belarusz elleni támadást, és ha nem tettek volna megelőző csapást, akkor megtámadták volna az épp hadigyakorlatot tartó belarusz és orosz csapatokat.

„A háborút nem mi indítottuk el, a lelkiismeretünk tiszta” – fogalmazott Lukasenka, majd továbbfűzve gondolatát arról értekezett, hogy az ukránok vegyifegyverek és az atomerőművek felrobbantását tervezték, mindezt mindenféle bizonyíték nélkül. 

Putyin: Eljött a technológiai és gazdasági szuverenitás ideje

Lukasenka szerint a szankciók ugyanakkor lehetőséget is tartanak, és szerinte ha összefognak, Oroszország és Belarusz is jól kijöhet belőle. Putyinnak azt ajánlotta, hívják össze a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét (KBSZSZ, ez a volt szovjet tagállamok által 2002-ben életre hívott katonai szövetség, amely például leverte Kazahsztánban a rezsimellenes tüntetéseket), illetve a 2014-ben megalapított Eurázsiai Gazdasági Uniót, és közösen találják ki a megoldást.

„Mindenki azt mondja, hogy össze kell fognunk, szóval fogjunk össze. És hidd el nekem, ha hozzáadjuk ezeket a piacokat, egy hónapon belül elfelejtjük, hogy voltak ezek a szankciók”

– összegezte gondolatait a szankciókról a belarusz diktátor, majd hozzátette, közösen újraépíthetik a két ország gazdaságát.

A beszélgetés leirata szerint Putyin egyetértett Lukasenkával, hogy a Szovjetunió felbomlása után a Szovjetunió ellen bevezetett szankciók megmaradtak, csak „modernesítették” őket, és leginkább Oroszország technológiai fejlődését akadályozták vele. 

Sőt, kijelentette, az elmúlt évek gyakorlata azt mutatta, hogyha a Nyugat szankciókat vezetett be Oroszország ellen, akkor az oroszok új kompetenciákat szereztek, míg a régi kompetenciákat új technológiával állították vissza.

„Ez működik. Természetesen ebben az értelemben erősebbekké váltunk, ebben igazad van. Most eljött a lehetőségek ideje, hogy elmozduljunk a technológiai és gazdasági szuverenitásunk megerősítése felé”

– zárta gondolatait Putyin a beszélgetés rövid leirata szerint.

Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos cikkeinket ide kattintva tudod megnézni. Hogy miért lehet ebből nagyon gyorsan vérfürdő, ide kattintva tudod elolvasni. Hogy van-e reális esélye annak, hogy Ukrajna egyik napról a másikra EU-s ország legyen, itt jártunk utána.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka találkozója Moszkvában március 11-én. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek