Szijjártó a CNN-nek: A következő években biztos nem tudunk megszabadulni az orosz gáztól

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.28. 08:07

A magyar külügyminiszter szerint fizikai kényszer Magyarország számára az oroszokkal való üzletelés.

Szijjártó a CNN-nek: A következő években biztos nem tudunk megszabadulni az orosz gáztól

Szijjártó Péter a CNN-nek adott szerdán 12 perces interjút. Ez azért nagy dolog, mert külföldön még van esély keményebb kérdések megfogalmazására is magyar kormánytagokkal szemben interjúk folyamán (bár épp a külügyminiszter néha kivételt tesz ebben itthon is), ezért most is érdemes megnézni, mi történik akkor, ha nem sajtótájékoztatónak tűnik egy interjú.

Szijjártó elmondta az orosz gázfüggőségről, hogy szerinte a kormány nem szórakozásból, hanem fizikai kényszerből vesz orosz gázt. 

„Amennyiben új gázforrást tárnak fel valahol a közelben, boldogan vásárolnánk onnan gázt” – mondta a fideszes politikus.

Szijjártó szerint nemcsak alternatív források, de alternatív szállítási útvonalak sincsenek, ezért az előttünk álló néhány évben biztos nem tudunk megszabadulni az orosz olajtól és gáztól.

A miniszter azt is tagadta, hogy kilógna Magyarország bármilyen közös EU-s és NATO-s álláspontból az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ugyanis megszavaztunk minden szankciót,

a magyar kormány pedig kiáll Ukrajna területi integritása mellett, majd megismételte azt a mantrát, hogy azért nem támogatjuk a fegyverszállításokat, mert kockázatos lenne Magyarország számára.

Természetesen szóba került az újabb harc is az Unióval: Szijjártó elmondta, hogy Brüsszelben néhány bürokrata és politikus nem kedveli a magyar kormány politikáját, az EU történetének első feltételességi mechanizmusának elindítását pedig zsarolásnak nevezte.

KIEMELT KÉP: CNN / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek