A románok az utóbbi évek legnagyobb energetikai üzletére készülnek, egymilliárd dollárért vesznek gázmezőt

Szerző: Aradi Péter
2022.04.29. 12:40

A kitermelés megkezdése nem csak megszüntetné az orosz gáztól való függést, hanem gázexportőrré tehetné Romániát.

A románok az utóbbi évek legnagyobb energetikai üzletére készülnek, egymilliárd dollárért vesznek gázmezőt

Akár napokon belül megköthetik az utóbbi évek legnagyobb szabású energetikai üzletét, miután az energiaügyi minisztérium, a Romgaz állami földgázkitermelő többségi tulajdonosaként az április 28-i, csütörtöki részvényesi közgyűlésen hivatalosan is jóváhagyta, hogy a cég átvegye az amerikai ExxonMobil részesedését a Fekete-tenger kontinentális talapzatán található Neptun Deep lelőhelyen.

Ahogy a Főtér írja,

a tranzakció értéke 1,06 milliárd dollár,

azaz körülbelül 357,3 milliárd forint. A bejelentések szerint a szerződést akár már május 3-án aláírhatják. Az amerikai ExxonMobilnak 50 százalékos részesedése van a Neptun Deep lelőhelyben, amit most készül tehát eladni a román államnak. A másik 50 százalék tulajdonosa, jegyzi meg a Főtér, az OMV Petrom. Ők egyébként máris 1,5 milliárd dollárt fektetett be a lelőhely kutatásába.

Miközben Szijjártó Péter április 28-án, csütörtökön a CNN-nek adott interjújában arról beszélt, Magyarország számára fizikai kényszer az oroszokkal való üzletelés, Virgil Popescu, román energiaügyi miniszter bejelentette, hogy míg 2021-ben Románia is csupán egyetlen úton, Oroszország irányából tudott földgázhoz jutni,

mára létrehoztak egy alternatív útvonalat is,

ami Törökországból Bulgárián át vezet Romániába, és Azerbajdzsánban, Katarban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben tárgyalnak gázvásárlásról.

Popescu azt is elmondta, hogy bár Románia csak viszonylag kis mértékben, 20-28 százalékos arányban függ az orosz gáztól, mielőbb szeretnék ezt is felszámolni. A Neptun Deep projekt célterületén 42 és 84 milliárd köbméterre becsülik a gázmennyiséget. A számítások szerint a kitermelés megkezdése nem csak megszüntetné az orosz gáztól való függést, hanem

gázexportőrré tehetné Romániát.

Popescu szerint biztosra vehető, hogy júliusban már meg is kezdődhet a kitermelés a Fekete-tengeren.

NYITÓKÉP: 11082974 / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek