A Pravda szerint Románia egyesülni akar Moldovával, ezért jogos lenne néhány bombával megszórni

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.28. 17:22

Az orosz lap szerint Románia és Lengyelország is legitim célpontok.

A Pravda szerint Románia egyesülni akar Moldovával, ezért jogos lenne néhány bombával megszórni

Az orosz állami narratívát gyakran egy az egyben képviselő Pravda lap arról írt, hogy Románia történelmi lehetőségként tekint az ukrajnai háborúra, és meg fog próbálni egyesülni Moldovával. Csakhogy ezt Oroszország nem fogja hagyni, és a Kalibr-rakétákkal fogja elrettenteni a románokat.

A Pravda szerint a szerdai transznyisztriai szabotázsakciókban is Románia keze van benne, és a NATO keleti tagállama azzal spekulál, hogy a transznisztriai szeparatizmusra és destabilizációra hivatkozva a katonai szövetség segítségével bekebelezze Moldovát.

Április 27-én a tiraszpoli hatóságok azzal vádolták meg az ukránokat, hogy a transznyisztriai Cobasna faluban dróntámadást hajtottak végre. Ezen a településen van a legnagyobb, szovjet érából megmaradt munícióállomány. Utána Parkani faluban egy katonai komplexumban volt robbanás, és több rádiótornyot is felrobbantottak valakik.

Nemrég Marija Zaharova, az orosz külügy szóvivője azt mondta, hogy Oroszország lecsaphat több olyan NATO-tagállam területén is célpontokra, akik fegyvereket szállítanak a kijevi rezsimnek, hogy a katonai logisztikát rombolja.

A Pravda abban spekulál, hogy az első célpontok Románia és Lengyelország lehetnek, előbbi azért, mert egyesülni akarhat Moldovával, utóbbi azért, mert „átjáróházat biztosít” a nyugati fegyverek Ukrajnába áramlásához. 

A cikk szerzője nemcsak azt állítja, hogy a Kalibr-rakéták használata jogos lenne Romániában, és biztosan mind katonailag, mind pszichésen megtörné a lakosságot, hanem ötleteket is, szerinte kezdhetnének csapásokat például a román kőolaj-finomítók ellen, amelyek a háború kitörése óta gőzerővel dolgoznak, hogy pótolni tudják az ukrán hadsereg üzemanyag-szükségletét.

Transznisztriában jelenleg 1500 orosz katona állomásozik, Moszkva szerint „békefenntartó missziót” tartanak fenn ott.

Nyitókép: orosz hadihajók. Nick Savcsenko/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek