Az amerikai védelmi miniszter szerint Ukrajna megnyerheti a háborút

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.26. 18:56

Rammsteinban tanácskozik az EU és a NATO az Ukrajnának juttatandó segítségről.

Az amerikai védelmi miniszter szerint Ukrajna megnyerheti a háborút

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden megnyitotta a NATO–EU tárgyalásokat, mondván, Ukrajna nyerhet Oroszország ellen a két hónapja tartó konfliktusban - írja az Euronews

„Az ukránok ellenállása ihletet adott a szabad világnak"

- mondta Austin, miközben több mint 40 ország képviselői találkoztak Németországban, hogy először tárgyaljanak az ukrajnai konfliktusról.

„Ukrajna egyértelműen hisz abban, hogy nyerhet, és itt mindenki így van ezzel”

– tette hozzá, és „védhetetlennek” ítélte Oroszország invázióját.

A németországi ramsteini légitámaszponton tartott, USA általszervezett találkozón várhatóan Kijev felfegyverzésére fog összpontosítani, miközben Oroszország folytatja támadásait Kelet-Ukrajnában.

Mark Milley, az amerikai hadsereg egyesített vezérkari főnökeinek elnöke újságíróknak elmondta, hogy a tárgyalások célja a Kijevnek nyújtott biztonsági segítség szinkronizálása és koordinálása, beleértve a nehézfegyvereket, például a tarack-tüzérséget, valamint a fegyveres drónokat és lőszereket – írja a Reuters.

„A következő néhány hét nagyon-nagyon kritikus lesz" – mondta. „Folyamatosan támogatásra van szükségük ahhoz, hogy sikeresek legyenek a csatatéren.

Kedd reggel Leszja Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő világossá tette, hogy reméli, mi lesz a nemzetek és a védelmi főnökök mai találkozójának eredménye.

„Fegyver, fegyver, fegyver”

– írta a Twitteren.

A Ramstein légitámaszponton tartott beszédében a német védelmi miniszter bejelentette, hogy Gepard légelhárító rendszereket szállít Ukrajnának, miközben a kormánya egyre nagyobb nyomás alatt van azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnának további nehézfegyvereket adjon.

Austin megjegyzései az ő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapi Kijevbe tett utazását követték, amely során az Egyesült Államok további támogatást ígért Ukrajna háborús erőfeszítéseihez, beleértve 300 millió dollár külföldi katonai finanszírozást és 165 millió dollároslőszereladást.

„Győzhetnek, ha megfelelő felszereléssel, megfelelő támogatással rendelkeznek”

- mondta Austin ukrajnai látogatásuk után.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy a NATO azzal, hogy fegyverekkel látta el Kijevet, „lényegében proxyháborút folytat Oroszországgal”. Hozzátette, hogy a fejlettebbb fegyverek nyugati szállítása inkább elnyújtja a konfliktust, nem pedig véget vet, és

figyelmeztette a NATO-t, hogy ne becsülje alá a nukleáris konfliktus megnövekedett kockázatát.

A mai NATO–EU megbeszélések alatt Antonio Guterres ENSZ-főtitkár Moszkvába látogatott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal és szorgalmazza az ukrajnai tűzszünetet.

Guterrest bírálták Ukrajnából, amiért Kijev előtt Moszkvába ment, és amiatt, hogy nem lépett határozottan közbe Oroszország február 24-i megszállása után. Ukrajnába utazása előtt találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is.

„Egyszerűen rossz először Oroszországba, majd Ukrajnába menni”

– mondta Volodimr Zelenszkij ukrán elnök szombaton Kijevben újságíróknak. „Ebben a sorrendben nincs igazságosság és logika.

A világ számos országa, köztük az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Franciaország, a közelmúltban ígéretet tett arra, hogy fejlett támadófegyvereket biztosít Ukrajnának.

NYITÓKÉP: Lloyd Austin védelmi miniszter. Franciaország washingtoni nagykövetsége/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek