Hazudott a magyar banktól kapott hiteléről Marine Le Pen

Szerző: Kósa András
2022.04.14. 09:40

A szélsőjobboldali elnökjelölt azt mondta egy szerdai sajtótájékoztatón, azért kellett orosz hitelt felvennie a kampányára korábban, mert „máig nem kapott kölcsönt sem Franciaországban, sem egész Európában”. Marine Le Pen viszont 10,6 millió eurós hitelt kapott az MKB Banktól.

Hazudott a magyar banktól kapott hiteléről Marine Le Pen

Hosszú magyarázkodásba kezdett egy szerdai sajtótájékoztatón Marine Le Pen. A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője a Politico szerint alapvetően az Oroszországhoz és Vlagyimir Putyinhoz való viszonyáról beszélt. Marine Le Pen azt mondta, „nem korrekt”, hogy Putyin-barátsággal vádolják, mert szerinte

ő csak ugyanúgy a jobb francia-orosz, vagy NATO-orosz kapcsolatokon próbált dolgozni az elmúlt években, mint Emmanuel Macron köztársasági elnök,

aki többször is személyesen találkozott Putyinnal, sőt 2017-ben még saját nyári rezidenciájába is meghívta egy baráti látogatásra.

Mint a Politico megjegyzi ugyanakkor, az RN-nek február végén vissza kellett vonnia és bezúznia egymillió szórólapot az Ukrajna ellen megindított orosz agressziót követően, mert ezeken Marine Le Pen éppen Putyinnal parolázik közös fotón. Az elnökválasztás második fordulójába bejutott jelölt szerint

az agresszió óta már teljesen másképp látja Putyint, és ő maga is elítéli és háborús bűnnek tartja a Bucsában történteket.

Ettől függetlenül máig bízik benne, hogy „ha egyszer vége lesz a háborúnak”, valóban szorosabbra lehet fűzni a NATO-orosz kapcsolatokat.

Marine Le Pen ezután arról kezdett beszélni, hogy „minden külső hatalomtól függetlenül” politizál, orosz hitelre pedig azért volt szüksége korábban a kampányához, mert

„mindmáig soha nem tudtam sikerrel kölcsönhöz folyamodni sem Franciaországban, sem sehol máshol Európában”.

Ez a kijelentés azonban nem állja meg a helyét, még februárban derült ki, hogy a politikusnő egy magyar banktól kapott 10,6 millió euró hitelt, majd Marine Le Pen vagyonnyilatkozata alapján március elején a hvg.hu azt is megírta, hogy ez a bank az MKB volt.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons/Gilbert-Noël Sfeir Mont-Liban

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek