Az oroszok május 9-én már Mariupolban is győzelmi felvonulást szeretnének látni

Szerző: Aradi Péter
2022.04.13. 16:02

Ez már csak azért sem tűnik teljesen légből kapott hírnek, mert egyre több spekuláció szerint Vlagyimir Putyin is a náci Németország bukásának a napján szeretné kihirdetni, hogy az oroszok győztek Ukrajnában.

Az oroszok május 9-én már Mariupolban is győzelmi felvonulást szeretnének látni

Mariupol polgármesterének tanácsadója arról számolt be, hogy az oroszok azzal bízták meg Kosztyantin Ivascsenkót, az általuk kinevezett bábpolgármestert – aki elvileg máris az oroszok által elfoglalt területek polgármestere –, hogy

május 9-ig hordja el a holttesteket és takarítsa el a romokat, hogy az orosz hadsereg díszszemlét tarthasson a szétlőtt városban.

A hírek szerint Ivascsenkót egyébként vagy április 4-én vagy 6-án nevezhették ki az oroszok által megszállt területek polgármesterévé. Az ukránok sem tétlenkedtek sokat, a Legfőbb Ügyészség április 9-én vádat is emelt ellene.

Petro Andrjuscsenko, a tanácsadó a hírhez annyit fűzött még hozzá, hogy szerinte jó hír, hogy ezen feladatokhoz

se elég ember, se elég jármű nincs a városban.

Az Azov-tenger partján fekvő, egykor közel félmilliós város a háború talán legtöbbet szenvedett települése. A város az oroszok számára nélkülözhetetlen egy donbaszi offenzívához, mert csak

az eleste után egyesíthetnék a déli és a keleti frontot, és köthetnék össze szárazföldön is a 2014-ben annektált Krím-félszigetet a szeparatista népköztársaságokkal.

Az utóbbi hetekben folyamatosan arról érkeznek hírek, hogy ez vagy az a harc lesz a végső, azonban a város ukrán védői egyelőre kitartanak.

A várossal kapcsolatos, végül meg nem erősített hír volt az is, hogy az oroszok vegyi fegyvert vetettek be az ukrán erők megtörésére.

A várossal kapcsolatban április 13-án, délelőtt is ellentmondásos hírek érkeztek. Az oroszok azt állították, hogy a helyi vasműnél folyó harcok után

több mint ezer ukrán katona adta meg magát,

miközben az ukránok azt kommunikálták, hogy a csapat nem hogy nem adta meg magát, hanem egy kockázatos manőver végén sikerült kitörniük az ostromgyűrűből, és egyesítették erőiket a városban harcoló másik ukrán csapattal, a hírhedt Azov-ezreddel.

Andrjuscsenko szavai már csak azért sem tűnnek teljesen légből kapottnak, mert

az utóbbi időben visszatérő spekuláció,

hogy Vlagyimir Putyin is május 9-én, a náci Németország második világháborús kapitulációjának évfordulóján szeretné kihirdetni, hogy győzelmet arattak Ukrajna felett, azaz az oroszok által csak különleges katonai hadműveletnek nevezett invázió, és a hivatalos célként megjelölt nácítlanítás ezúttal is sikeres volt.

NYITÓKÉP: takazart / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek