Eddigi legvéresebb napjára készülhet fel Mariupol

2022.03.21. 09:21

Az ukrán fegyversek nem hajlandóak letenni a fegyvert, így folytatódhat a kikötőváros eddig is kegyetlen ostroma.

Eddigi legvéresebb napjára készülhet fel Mariupol

Elutasította Ukrajna azt az ultimátumot, amit Oroszország adott a kikötőváros, Mariupol feladására. Az oroszok azt ajánlották az ukrán katonáknak, hogyha leteszik a fegyvert, biztonságosan elhagyhatják a kikötővárost.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, az Orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ igazgatója arra szólította fel az ukrán katonákat az oroszok által kinyomtatott tájékoztatón, hogy tegyék le a fegyvert, amiért cserébe azt ígérte, hogy garantálják a biztonságos távozásukat Mariupolból.

„Szörnyű humanitárius katasztrófa alakult ki”  

– fogalmazott.

Ugyanakkor az ukránok nem meglepő módon nem kapituláltak, és elutasították az orosz ultimátumot.

Ennek egyik oka, hogy Mariupol stratégiai pont, ugyanis már csak ez a város áll a Krím-félsziget és az orosz ajkú szeparatisták által felügyelt népköztársaságok között,

másrészt pedig, hogy az oroszok eddig nem tartották be az orosz-ukrán megállapodásokat a humanitárius folyósokról – az orosz katonák jól dokumentáltan többször is tüzet nyitottak fegyvertelen civilekre az ország számos pontján.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes még hajnalban válaszolt, hogy szó sem lehet fegyverletételről, és arra szólította fel Oroszországot, hogy nyolc oldalas levelek helyett nyissa meg a humanitárius folyósót. A miniszterelnök-helyettes azt is hozzátette, a vasárnapi nap összesen hétezer civilt menekítettek ki különböző városokból, közel felüket a Fekete-tenger-menti városból.

Mint ismert, Mariupolt már a háború február 24-i kitörése óta kemény harcok rázzák meg: az első naptól kezdve komoly tüzérségi és légitámadás éri a várost, miközben már március 9-e óta, azaz már 13. napja körbevették az orosz csapatok: eddig segélyszállítmányokat az oroszok nem engedtek be, és már március 10 óta komoly kihívásokkal küzd a város, mivel az oroszok elzárták a vizet és a gázt, és az élelem is fogytán van. 

A békeidőben közel 430 ezres lélekszámú városban jelenleg nem tudni biztosan, mennyi civil tartózkodhat, erről eltérő mértékű beszámolók vannak: van, aki 135 ezret, van, aki 400 ezret mond. A város polgármestere, Vadim Boicsenko egyébként nemrég azzal vádolta meg az oroszokat, hogy

a város oroszok által ellenőrzött részéről orosz területre szállítják a mariupoliakat – méghozzá akaratuk ellenére,

de ezt eddig senki más nem tudta megerősíteni. 

Azzal, hogy az ukránok nem tettek eleget az ultimátumnak, előrevetíti, hogy az orosz hadsereg még keményebb támadásokat indít a már így is szinte porig rombolt város ellen, aminek egyik kórházát, sőt a színházát is találat érte.

NYITÓKÉP: Oroszellenes tüntetés Mariupolban még február 22-én. FOTÓ: UNIAN photo / Unian

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek