A német kancellár irritálónak nevezte, hogy az ukránok nem kértek a német elnökből

Szerző: Aradi Péter
2022.04.13. 17:27

Olaf Scholz német szövetségi kancellárt eléggé felbosszantotta, hogy az ukránok nem kértek Frank-Walter Steinmeier német elnökből.

A német kancellár irritálónak nevezte, hogy az ukránok nem kértek a német elnökből

Steinmeier, mint írtuk, április 12-én, kedden azt nyilatkozta, még korábban felajánlotta, hogy Lengyelország és a balti államok vezetőivel együtt Kijevbe utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, azonban az ukránok nem látták volna szívesen, mert a Moszkvával szembeni német puha politika egyik szimbólumának tekintik.

Scholz az rbb24 Inforádiónak adott interjújában

egyszerűen irritálónak nevezte a dolgot.

Amikor Scholzot arról kérdezték, ő maga tervez-e ukrajnai látogatást a közeljövőben, a kancellár nemmel válaszolt.

Azt mondta, néhány nappal a háború kitörése előtt járt Kijevben, ráadásul rendszeresen telefonon egyeztett Zelenszkijjel. Elmondása szerint

legutóbb április 10-én, vasárnap beszéltek.

Alig van olyan kormány- vagy államfő, akivel olyan intenzív kapcsolatban lenne, mint Zelenszkíjjel, hangsúlyozta Schulz.

Az ukránokat egyébként az zavarja, hogy Steinmeier külügyminiszterként szoros kapcsolatban állt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és nagy támogatója volt az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezetéknek is – ezzel, illetve a Vlagyimir Putyinnal szembeni szoft politikával kapcsolatban nemrég ismerte be, hogy tévedett.

Wolfgang Büchner helyettes kormányszóvivő is azt hangsúlyozta, hogy szerinte Steinmeier nagyon világosan és egyértelműen Ukrajna mellett foglalt állást már a háború kirobbanása előtt is, és február közepi újraválasztása után is rögtön azzal fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy

lazítsa meg a hurkot Ukrajna nyakán.

NYITÓKÉP: Olaf Scholz / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek