Fontos: valójában nem is a DK lesz a második legnagyobb parlamenti erő

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.05. 18:49

Történt valami, ami keresztül húzta Gyurcsány Ferenc pártjának számításait!

Fontos: valójában nem is a DK lesz a második legnagyobb parlamenti erő

Minden jel szerint tévedett abban az ország közvéleménye, melyik párt a legnagyobb nyertese az április 3-i választásoknak: a Fidesz tűnt egyértelműnek, esetleg valami kifacsart értelmezés szerint a DK is lehetne az, de a valóság sokkal meglepőbb annál.

A jelenlegi adatok alapján ugyanis a KDNP-nek lehet a második legnagyobb parlamenti frakciója!

A szavazatok 98,96 százalékos feldolgozottsága alapján ugyanis minimum 17 KDNP-s politikus ül a következő Országgyűlésben: egyéniben bejutott Süli János, Szászfalvi László, Rétvári Bence, Bacza Attila, Móring József Attila, Hargitai János, Seszták Miklós, Aradszki András, Földi László, listáról pedig Semjén Zsolt, Hollik István, Juhász Hajnalka, Vejkey Imre, Nacsa Lőrinc, Soltész Mikós, Harrach Péter és Simicskó István.

A két frakció között még nem született megállapodás információink szerint, így elképzelhető, hogy ez a szám még bővülni is fog, hiszen korábban is előfordult már, hogy egy Fidesz-tag ült át a KDNP-képviselőcsoportba.

Ez azért fontos, mert az ellenzék legnagyobb frakciója jó eséllyel a DK lesz 16 mandátummal, őket követi a Momentum 11-el, és így tovább. Tehát a Fidesz, vagyis tulajdonképpen Orbán Viktor akkorát győzött, hogy a mérhetetlen támogatású kereszténydemokraták is történelmet írhatnak.

Nem lennénk persze igazságosak, ha nem említenénk meg, hogy az ellenzéknek is megvannak a maga KDNP-i: a közvélemény-kutatások szerint a Párbeszéd és az LMP szinte biztos, hogy nem jutottak volna be külön listán, de a legutóbbi mérések szerint az MSZP-nek is aggódnia kéne. Ugyanakkor ezeknek a pártoknak egyéniben így is bejutott pár képviselője.

KIEMELT KÉP ALAPJA: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek