Csehország tankokat ajándékoz Ukrajnának, amiket már vonatra is pakoltak

2022.04.05. 13:32

A hír, miszerint Csehország harckocsikat pakolt vonatra, hogy ajándék gyanánt Ukrajnának adja, nem ámítás, a szállítmány ugyanis tényleg Szlovákián keresztül megy az ukrán hadseregnek.

Csehország tankokat ajándékoz Ukrajnának, amiket már vonatra is pakoltak

Április 5-én jelent meg egy Twitter-bejegyzés, amiben arról ír a MilitaryLand.net, hogy Csehországból tankokat szállítanak Szlovákián át (talán) Ukrajnába. A felvétel szerint 5 darab T-72-est és másik 4 darab BMP-1 lövészpáncélost vettek szedtek elő a raktárból és tettek vonatra.

A  páncélozott járművek átadása jelentős változást jelent az eddigi fegyvertámogatásokhoz képest, amik leginkább védelmi célokat ellátó kézi fegyverekből és páncéltörőkből álltak eddig. 

A több tucat régebbi T-72-es harckocsit és gyalogsági harcjárművet vonattal kezdték el Ukrajnába szállítani április 5-én. A szállítmány a cseh hadsereg ajándéka, de a cseh hadsereg vezérkara nem kívánt nyilatkozni a felszerelésről. Csehország mindenesetre megállapodott a NATO-szövetségeseivel, hogy a szállítmány célja, hogy az ukrán hadsereget segítse a harcban.

Egyéb információk is megerősítették a bejegyzést, hogy régebbi típusú, de műszaki kivizsgáláson átesett T-72-es harckocsikról és BMP-1-es lövészpáncélosokróé van szó, amelyek a cseh hadsereg fegyvertárának eddig aktív tartalékai voltak. Ondřej Benešík, a KDU-ČSL parlamenti képviselője Twitter-oldalán üdvözölte a cseh védelmi minisztérium döntését, és

a kormánypárti politikus azt írta, Csehország a jövőben is képes lesz további fegyvereket szállítani Ukrajnába.

Az Ukrajna elleni február 24-én indult orosz támadás nemzetközi felháborodást váltott ki, többek között az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is kemény pénzügyi szankciókat alkalmazott Moszkvával szemben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször felszólította az európai országokat, hogy szállítsanak nehézfegyvereket, harckocsikat és vadászgépeket országának.

A felhívásnak azonban a háború eszkalációja miatti félelemből mind Németország, mind az USA, illetve a NATO-tagok sokáig, egészen az elmúlt napokig ellenálltak.

Azonban Németország is megváltoztatta régóta fennálló politikáját, április elsején csaknem 60 páncélozott harcjármű szállítását engedélyezte Ukrajnának. Az egykori keletnémet hadsereg harcjárművei az 1990-es évek végén kerültek Svédországba, majd egy csehországi cégnek adták el őket, így kerültek végül abba a raktárban, ahol egészen idáig porosodtak.

A háború miatt az ENSZ becslései szerint már legalább 1276 civil vesztette életét és minimum 1981-en megsebesültek a harcok során, de a valós szám ennél jóval magasabb is lehet. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint több mint 4,1 millió ukrán menekült el az országból, de sokan Ukrajnán belül is a harcok elől a nyugati régiókba menekültek.

NYITÓKÉP: MilitaryLand.net / Twitter

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek