Putyini propaganda Európa szívében

Dudits Luca

Szerző:
Dudits Luca

2022.04.02. 18:42

A magyar kormánynak felvilágosító kampányokkal és iskolai programokkal kellene fellépnie az LMBTQI-gyermekek védelmében. Ezzel szemben a kormány most megtiltaná a tanároknak, hogy eldöntsék, mikor és hogyan kerülhetnek szóba a szexualitás és nemiség témái a saját óráik keretein belül.

„Nem tiltunk be semmit, nem visz el senkit a rendőrség, nálunk nincs büntetőjogi szankció az ilyen kapcsolatokért, ellentétben sok más országgal. Az ember nyugodtan és zavartalanul élhet, de kérjük, hagyják békén a gyerekeket.”

Ugyan hasonló tartalmú rádiónyilatkozata alapján gondolhatnánk azt, hogy egy Orbán Viktor idézetet olvastunk, de a fentieket Vlagyimir Putyin nyilatkozta. Az orosz elnök nem sokkal azután mondta ezt, hogy Oroszországban 2013-ban bevezették a propagandatörvényként elhíresült jogszabályt, ami az LMBTQI-közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is.

A putyini törvény életbe lépése óta az országban tovább nőtt a homofóbia és transzfóbia.

Az LMBTQI-emberek nyilvánosan meg sem említhetik a szexuális irányultságukat vagy nemi identitásukat, ami így a szexuális és nemi kisebbségeket övező stigmát, sztereotípiákat és láthatatlanságot növeli. Ezenfelül nőtt a hátrányos megkülönböztetések száma, és több LMBTQI-személy kísérelt meg öngyilkosságot.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) már 2017-ben megállapította, hogy az orosz propagandatörvény jogsértő: sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról és a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét. M

agyarországon azonban négy évvel a strasbourgi döntés után fogadott el az Országgyűlés egy, az orosz törvényre kísértetiesen hasonlító jogszabályt.

Miután az Európai Bizottság tavaly júliusban kötelezettségszegési eljárást indított a kormány ellen, az bejelentett egy népszavazást, amelyet végül az országgyűlési választással egy napon fognak megtartani most vasárnap. A gyermekvédelminek hazudott propaganda-népszavazás azonban nemhogy nem szolgálja a fiatalok érdekét, épp ellenkezőleg, további veszélyeknek teszi ki őket. Rendszerszintű ismeretekkel rendelkező, 40 évig a gyermekvédelemben dolgozó tapasztalt szakemberek mondták már el, hogy sokszor a fiatalok alapvető szükségletei sincsenek biztosítva a gyermekvédelemben.

Támogatni azt kellene, hogy a fiatalok nyíltan beszélhessenek a szexualitás és a nemiség témájáról, hiszen a tabusításnak borzalmas következményei vannak.

Nemcsak a szexuális úton terjedő betegségek száma nő, de a nemkívánt terhességeké is.

A tabusítás önkárosításhoz és akár öngyilkossághoz is vezethet. Ha a fiatalok nem tudnak biztonságos környezetben információkat szerezni a szexualitás témakörében, sokan az interneten könnyen elérhető pornográf oldalakról vagy a kortársaikkal való beszélgetésből próbálnak tájékozódni. Ám ezek a források gyakran megbízhatatlanok.

A Gyermekjogi Civil Koalíció legfrissebb felmérésében egy tanár arról számolt be, ha a szexualitásukkal kapcsolatban valamire kíváncsiak, a fiúk kizárólag pornó csatornákat soroltak. Az iskolában (bár van védőnő és van orvos is) senki nem beszél velük szexualitásról. Egyre gyakrabban előforduló probléma, hogy a pornófilmekben látottakat próbálják egy az egyben a saját életükben megvalósítani.

Tinédzser lányokat cikiznek ki azért, mert nem akarnak a szexuális életük kezdetén szexjátékokat használni, beleegyezésük nélkül fojtogatja őket a partnerük, mert „a pornóban annyira élvezte a csaj”.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 2020 elején közölte, hogy lépéseket vár az iskolai diszkrimináció és zaklatás felszámolására. A magyar kormánynak felvilágosító kampányokkal és iskolai programokkal kellene fellépnie az LMBTQI-gyermekek védelmében. Ezzel szemben a kormány most megtiltaná a tanároknak, hogy eldöntsék, mikor és hogyan kerülhetnek szóba a szexualitás és nemiség témái a saját óráik keretein belül.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság tavaly nyári reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok 90 százaléka szerint az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést, és nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben témakörében.

Addig fajult a kormány hangulatkeltése, hogy biológiatanárok nem mernek a szexualitással kapcsolatos kérdésekre válaszolni, mert attól félnek, hogy az állásukba kerülhet.

Egy baranyai történelemtanár már a Fidesz 1990-es, Brezsnyevet és Honeckert csókolózva mutató választási plakátját sem akarta megvitatni a tanóráján, hiába a tankönyv része. „Tudjátok, hogy erről nem beszélhetek”, próbálta elviccelni a bizarr helyzetet.

A tanárok egyedül érzik magukat, sokan számoltak be arról, hogy nőtt a diákok közötti kirekesztés, a verbális agresszió, a homofób szitokszavak használata már az alsósok körében is. Az iskolai zaklatás megelőzése és kezelése eddig sem volt az állam által támogatott terület, a pedagógusokat

a putyini propagandatörvénnyel és a kirekesztőnépszavazással végleg cserben hagyhatja a kormány.

A szexuális nevelésnek átfogónak kellene lennie, amely megerősíti a fiatalokat abban, hogy egészséges, intim kapcsolatokat tudjanak kialakítani, és felelős döntéseket tudjanak hozni a testükről és szexuális életükről, ahelyett, hogy a hetedikes hittantankönyv azt sulykolja, hogy a házasságon kívüli szex bűn, és az azonos nemű emberek közötti vonzalom eltévelyedés, vagy a negyedikes olvasókönyve családon belüli erőszakkal viccelődik.

Ezek a politikai célú, putyini mintájú törvények és a melegség és a pedofília aljas összemosása semmiben nem mozdítják előre a társadalmunkat. Meg kell védenünk a fiataloknak azt a jogát, hogy az életkoruknak megfelelő, tudományos információkat kaphassanak a világról.

Ezt most úgy tudjuk megtenni, hogy érvénytelenül népszavazunk vasárnap.

A legjobban így fejezhetjük ki, hogy elutasítjuk a kormány porhintését és társadalom egyes tagjainak – a gyerekeinknek, a munkatársainknak és a barátainknak – a megbélyegzését. Ikszeljük be mind a négy kérdésnél az igeneket és a nemeket is a népszavazási íven. Védjük meg a fiatalokat a putyini propagandától, népszavazzunk érvénytelenül!

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Dudits Luca
Dudits Luca vendégszerző

A Háttér Társaság ügyvivője

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek