Ukrán nagykövet: Nem kérjük, hogy magyar katonák menjenek harcolni Ukrajnába

Szerző: Kósa András
2022.03.29. 18:47

Ljubov Nepop annak a kiállításnak a megnyitóján beszélt amelyik háborús túlélők képeiből nyílt Budapesten a Móricz Zsigmond körtéren.

Ukrán nagykövet: Nem kérjük, hogy magyar katonák menjenek harcolni Ukrajnába
„Van egy orosz mondás, miszerint egyetlen gyermek sem idegen – ez arra utal, hogy a gyerekeket mindenekfölött szeretni és óvni kell. Ezt szegi meg többek között az orosz hadsereg Ukrajnában, amikor nőket, gyerekeket, civileket gyilkol szándékosan és tudatosan”

– mondta Budapesten a Móricz Zsigmond körtéren Ljubov Nepop ukrán nagykövet.

A diplomata annak a köztéri kiállításnak a megnyitóján beszélt, ahol olyan képek láthatók az orosz agresszióról, amit túlélők készítettek.

A nagykövet szerint a civilek legyilkolása mutatja a legjobban, hogy mennyire cinikus az a hivatalos orosz magyarázat a háborúra, hogy „nácitlanítani” próbálják Ukrajnát. „Valójában Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci, aki erre parancsot adott” – mondta.

Ezután arról beszélt, továbbra is várják minden ország, így Magyarország segítségét is, „a bajban a közeli barátoktól, rokonoktól többet vár az ember”, de azt nem kérik, hogy a magyar kormány katonákat küldjön Ukrajnába. Védőfelszerelést viszont igen, de az Orbán-kormány egyelőre ezt is megtagadta.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, a kormány vádjaival szemben az ellenzék sem akar magyar katonákat a háborúba küldeni, de minden egyéb segítséget meg kellene adni Ukrajnának. Szerinte Orbán Viktort is felelősség terheli a helyzetért, hiszen következetes Putyin-barát politikájával akadályozta korábban az orosz rezsim elleni hatékonyabb fellépést és ezzel bátorította Putyint. László Imre újbudai polgármester azt mondta, egyszerre fájdalmas és megtisztelő helyet adni egy ilyen kiállításnak.

NYITÓKÉP: Kósa András

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek