Ukrajna mellett és a magyar kormány ukrán politikája ellen tüntetnek szombaton Budapesten

2022.03.28. 13:54

Mint a szervezők írják, „nem hagyhatjuk, hogy Orbán szégyenletes álláspontjával azonosítsák Magyarországot, a magyar népet”.

Ukrajna mellett és a magyar kormány ukrán politikája ellen tüntetnek szombaton Budapesten

A mindössze március 26-án megalapított Facebook-oldal, az Egymillióan a szabad Ukrajnáért szombat délutánra szervez tüntetést Budapesten a Szabad sajtó útra – olvasható a tüntetés Facebook-eseményén.

Mint írják, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólítására sok európai városban tüntetéseket szerveznek az orosz agresszió ellen, és szerintük ebből Budapest sem maradhat ki.

A tüntetésen Ukrajna szabadsága és függetlensége mellett a szervezők azt ígérik,

Orbán Viktor „árulása és sunnyogása” ellen is tüntetnek, mondván „nem hagyhatjuk, hogy Orbán szégyenletes álláspontjával azonosítsák Magyarországot, a magyar népet”.

Szerintük az, aki egy háborúban semleges akar maradni, mindig az elnyomó oldalára áll.

Arra a szervezők közleménye nem tér ki, hogy annak ellenére, hogy például a magyar kormány nem engedi, hogy ölésre alkalmas fegyvereket szállítsanak át Magyarországon Ukrajna részére, illetve azt kommunikálja, hogy Magyarországnak ki kell maradni a háborúból, 

eddig minden uniós szankciót megszavazott az orosz agresszió ellen,

egyedül az orosz energiahordozókra kivetett szankciókat elleneznék. A hétvégén pedig egy NATO-hadgyakorlatot is tartottak Magyarországon. Igaz, ezzel párhuzamosan kormányközeli megmondóemberek gyakran vádolják meg azzal Zelenszkijt, hogy amerikai báb, míg a köztévén az ukrán elnököt hasonlították már Hitlerhez is. 

Egyébként nem ez lesz az első budapesti szimpátiatüntetés Ukrajna mellett: a háború február 24-i kitörése után este az orosz nagykövetség elé vonult több ezer ember, ahogy február 27-én is tartottak egy nagyobb demonstrációt a Hősök terén, míg március 9-én a Greenpeace Magyarország és 30 másik civilszervezet tartott egy közös tüntetést a téren, hogy a résztvevők egy békejelet formálva álljanak ki Ukrajna szuverenitása mellett.

Legutóbb március 27-én tüntettek, akkor a Jednyst (Egység) Ukrán Egyesület szervezett demonstrációt, aminek keretében 300 pár cipőt helyeztek a Cipők a Duna-parton nevű holokauszt-emlékmű mellé, hogy így emlékezzenek meg arról a 300 civilről, akik azután vesztették életüket, hogy egy orosz repülőgép az óvóhelyként szolgáló Mariupol Színházat bombázta.

Oroszország még február 24-én támadta meg Ukrajnát, miután hónapokon keresztül közel kétszázezer katonát vezényelt át az orosz–ukrán, a belarusz–ukrán határhoz, illetve a de jure Ukrajnához, de facto Oroszországhoz tartozó Krím-félszigetre.

A háború következtében már több millióan voltak kénytelenek hátrahagyni az eddigi életüket.

Az ENSZ legutóbbi, március 17-én kiadott közleménye szerint az orosz agresszióban eddig 726 civil vesztette életét, köztük 52 gyerek. Február 24 és március 17-e között összesen 3,1 millióan menekültek el Ukrajnából, de ennél is többen voltak kénytelen elhagyni eddigi városukat.

NYITÓKÉP: Ukrajna melletti szimpátiatüntetés Németországban. FOTÓ: Samuel Francis Johnson / Pixabay

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek