Cipőkkel emlékeznek a civil áldozatokra Budapesten az ukránok

2022.03.27. 17:39

300 pár cipőt helyeztek ki a Cipők a Duna-parton nevű holokauszt-emlékműnél, hogy így emlékezzenek a Mariupolban elhunyt 300 civilre.

Cipőkkel emlékeznek a civil áldozatokra Budapesten az ukránok

Március 27-én spontán tüntetést tartott a Jednyst (Egység) Ukrán Egyesület Budapesten a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékmű közelében. 

Összesen 300 pár cipőt helyeztek ki, hogy arra a háromszáz emberre emlékezzenek,

akik azután vesztették életüket, hogy az orosz katonák Mariupolban rakétát lőttek a város színházára, ahol többnyire nők, idősek, illetve gyerekek kerestek menedéket a harcok elől.

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége a budapesti eseményről nemcsak képeket posztolt, hanem ukrán, magyar, illetve angol nyelven is közzétették a közleményüket a Facebook-oldalukon.

Ebben leírják, hogy a február 24-én elkezdett orosz invázió nem katonai hadművelet, hanem „egy nagyszabású, népirtó háború, amelynek célja az ukránok elpusztítása: családok, állam, városok, közösségek, kultúrák”. 

Emellett a közleményben leírták, hogy milyen jelenleg a helyzet a már több mint három hete blokád alatt tartott Mariupolban.

„Képzeljék el, hogy majdnem 30 napig folyamatos ágyúzás és bombázás alatt állnak. Képzeld el, hogy a városban nincs fűtés. Nincs gyógyszer. Nincs víz. Nincs élelmiszer. Képzeljék el, hogy a barátaik nem a temetőben vannak eltemetve, hanem egyszerűen az önök udvarában. Képzeljék el, hogy az oroszok a civil infrastruktúrát bombázzák: házakat, iskolákat, templomokat, egyetemeket. Még egy óvóhelyet is, ahol az emberek megpróbálnak elbújni a halál elől”

– írják a közleményben, majd hozzáteszik: a Mariupol Színházban közel 1300 ember tartózkodott, és a rakétatámadás következtében 300-an vesztették életüket, pedig a színház elé kiírták, hogy gyerekek, hogy az orosz bombázók ne támadják meg az épületet.

A közleményben elmagyarázzák, miért a Cipők a Duna-parton nevű emlékműnél tartottak tüntetést az ukránok:

„A náci rendőrség által 1944-1945 között meggyilkolt zsidóknak állít emléket. A cipőjüket formázza meg, mivel ezek az emberek azt a parancsot kapták, hogy vegyék le őket, mielőtt legyilkolták őket.

Európa lakossága azt hitte, hogy ez »soha többé« nem fog megtörténni. De ez történik. Mariupolban jelenleg is folyik az ukrán nép népirtása”

– fogalmaz a közlemény.

Az írást azzal zárják, hogy felszólítják Európa minden lakosát, hogy „minden lehetséges és lehetetlennek tűnő intézkedést meg kell tennie, hogy véget vessen ennek a tragédiának”, és azt ígérték, amíg a népírtás zajlik, addig új cipők jelennek meg a Duna-parton, hogy emlékeztessenek:

„Putyin minden nap újabb háborús bűnöket követ el, és még nem állítottuk meg”.

Oroszország még február 24-én támadta meg Ukrajnát, miután hónapokon keresztül közel kétszázezer katonát vezényelt át az orosz–ukrán, a belarusz–ukrán határhoz, illetve a de jure Ukrajnához, de facto Oroszországhoz tartozó Krím-félszigetre. A háború következtében már több millióan voltak kénytelenek hátrahagyni az eddigi életüket.

Az ENSZ legutóbbi, március 17-én kiadott közleménye szerint az orosz agresszióban eddig 726 civil vesztette életét, köztük 52 gyerek. Február 24 és március 17-e között összesen 3,1 millióan menekültek el Ukrajnából, de ennél is többen voltak kénytelen elhagyni eddigi városukat.

NYITÓKÉP: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek