Varsóban nemcsak Putyin, hanem Magyarország ellen is tüntettek a hétvégén

2022.02.28. 18:20

A többnyire lengyelekből és ukránokból álló tömegnek nem tetszett, hogy Magyarország eleinte nem támogatta, hogy Oroszországot zárják ki a SWIFT-rendszerből.

Varsóban nemcsak Putyin, hanem Magyarország ellen is tüntettek a hétvégén

A hétvégén a világ számos pontján tüntettek az orosz agresszió ellen és Ukrajna szuverenitása mellett.

Ezeknek a tüntetéseknek általában két visszatérő eleme volt:

  • sok táblán Putyint Hitlerrel állították párhuzamba, amiért február 24-én teljes körű inváziót indított a szuverén Ukrajna ellen, miután a két, jogilag Kelet-Ukrajna területén található és csak Oroszország által elismert népköztársaság, Luhanszk és Donyeck behívta az orosz katonákat,
  • illetve mindenhol az ukrán himnusz mellett többször is visszhangzott a „Слава Україні!”, azaz a „dicsőséget Ukrajnának!” skandálás.

Ugyanez a forgatókönyv játszódott le Párizsban, Berlinben, Budapesten vagy Prágában is. De ugyanúgy több ezres tömeg tüntetett a lengyel fővárosban, Varsóban is, ám a lengyel tüntetéseken egy másik elem is megjelent:

Oroszország mellett többek között Németországot és Magyarországot is elítélték, amiért sajtóinformációk szerint e két ország eleinte nem támogatta, hogy Oroszországot lekapcsolják a SWIFT-bankrendszerről.

A lengyel fővárosban emellett az is új elem volt, hogy nemcsak egy nap, hanem pénteken, szombaton és vasárnap is tüntettek: pénteken például a német nagykövetség előtt követelték az Olaf Scholz vezette német szövetségi kormánytól, hogy a német gazdasági érdekek helyett a geopolitikai érdekeket és Ukrajna szuverenitását tartsák szem előtt – annak ellenére, hogy Németország viszonylag hamar, már február 22-én bejelentette az Északi Áramlat 2 nevű gázvezeték engedélyeztetésének a felfüggesztését.

A lentebbi képen például egy táblán azt állítja egy tüntető, hogy lehet, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij humorista volt, de a „ti vezetőitek váltak bohóccá”. A helyszínen készült videók tanúsága szerint a tömeg még azt is kiabálta a német vezetőknek, hogy adjanak fegyvert Ukrajnának, illetve, hogy ébredjenek fel.

A tüntetés mindig hasonló forgatókönyv szerint zajlott: a több ezer, többségében lengyel és ukrán fiatal először az orosz nagykövetség épülete előtt tüntetett pár óráig, majd onnan egy menetben máshova vették az irányt. A hétvége folyamán megálltak a német, az olasz, a ciprusi és a magyar nagykövetség előtt is,

ahol aztán aztán a tüntetők többnyire azt kiabálták, hogy „hańba, hańba!”, azaz „szégyen, szégyen!”

– utalva arra, hogy eleinte e négy ország ellenezte, hogy Ororszországot lekapcsolják a globális fizetési rendszerről, a SWIFT-rendszerről, amivel a nemzetközi pénzforgalom ha nem is szűnik meg teljesen, de mindenképpen lassabbá válik. (Arról, hogy mi is az a SWIFT-rendszer, arról például a brit Sky News készített egy tartalmas videót, míg német nyelven itt lehet bővebben tájékozódni.)

A magyar nagykövetség előtt leginkább a szégyen hangzott el többször, és

annak ellenére vonultak a nagykövetség épülete elé, hogy utolsóként végül a magyar kormány is megszavazta az uniós szankciót

– utóbbi hírt méghozzá először a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki jelentette be először.

A szervezők úgy fogalmaztak, ennek ellenére elmennek a magyar nagykövetség épülete elé, hogy megköszönjék a magyarok tisztességét, „mert érdemes tisztességesnek lenni”. A Wyborcza tudósítása szerint még a „Nürnberget Putyinnak!” és a „Putyin nyert!” visszhangzott a magyar követség előtti úton.

De nemcsak a német, a magyar, az olasz és orosz nagykövetség előtt tartottak demonstrációt a lengyelek: a brit nagykövetség előtt azt követelték, hogy azonnal zárják le Ukrajna felett a légteret a NATO-országok, de nem túl szép nyelvet használva távozásra szólították fel az orosz diplomatákat is, míg az amerikai nagykövetség előtt annak a követelésüknek adtak hangot, hogy

vegyék fel Ukrajnát a NATO-ba.

Mindezek mellett a hétvégén még arra is jutott idő a varsói tüntetésekre kilátogató lengyeleknek és ukránoknak, hogy a belarusz nagykövetségre is elvonuljanak, ahol egy belarusz a beszédében arról értekezett,

hogyha Putyin nem lenne, már Lukasenka sem lenne hatalomban, és szolidaritást vállaltak az üldözött belarusz ellenzék tagjaival.

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tart közös sajtótájékoztatót még 2020. november 26-án. FOTÓ: Vadnai Szabolcs Zoltán / kormány.hu

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek