Beküldött kép alapján ismeri fel a bőrbetegségeket a Semmelweis Egyetem új technológiája

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.24. 11:14

A mesterséges intelligencia alapú rendszer 700 bőrbetegséget képes felismerni, receptet is kiír, és ha kell, a szakrendelőbe küldi a pácienst.

Beküldött kép alapján ismeri fel a bőrbetegségeket a Semmelweis Egyetem új technológiája

Hétszázféle bőrbetegséget képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján az a mesterséges intelligencia alapú technológia,

amelyet januártól tesztelnek a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján – áll a SOTE szerkesztőségünknek elküldött, és az egyetem oldalán is elérhető közleményében.

Az alkalmazást egy magyar cég, az AIP Medical Holding Zrt. fejlesztette ki. 

A bőrbetegségeket felismerő szolgáltatást március 24-től az egész ország területéről ingyenesen igénybe vehetik az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők,

regisztrációt követően lehet feltölteni a rendszerbe a képeket.

Az eszköz az ismert bőrgyógyászati problémák jelentős részét – ez 700 féle bőrbetegség – tudja azonosítani. A diagnózist a mesterséges intelligencia állítja fel,

de azt minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagyja jóvá.

Ezután a páciens vagy kap egy üzenetet arról, hogy nincs teendője, vagy szakvéleményt kap és mellé receptet vagy javaslatot vény nélküli gyógyszerre; vagy személyes konzultációra küldi a rendszer a szakrendelőbe, ahová tartozik (ha ez a SOTE, akkor, időpontot is kap).

Az alkalmazás mögött egy kétmillió képből álló adatbázis van, ezek közül 300 ezer kép esetében minden részletes adat – életkor, nem, az elváltozás testen való elhelyezkedése – ismert. A mesterséges intelligencia ezek alapján ismeri fel, hogy mit „lát” a beküldött képen.

Az applikációval gyorsan és egyszerűen lehet kiszűrni a sürgős ellátást igénylő betegeket, több bejövő pácienst lehet sokkal kevesebb erőforrással ellátni, így rövidül a várakozás és a diagnózis megállapításának az ideje is – idézi a SOTE közleménye Kovács Mátét, az AIP társalapítóját. 

A céggel az egyetem öt évre szóló, hosszú távú kutatás-fejlesztési keretmegállapodást kötött, további, mesterséges intelligenciára épülő orvostechnikai szoftvereket fognak közösen fejlesztése.

NYITÓKÉP: mohamed_hassan / Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek