Nem bízik a magyar légvédelemben, francia segítséget kért a drón-incidens után a horvát kormány

Szerző: Kósa András
2022.03.19. 20:30

A horvát miniszterelnök azt mondta, az Adrián állomásozó francia anyahajó, a Charles de Gaulle segítségével védik francia vadászgépek az ország légterét. A Fidesz nem engedte megtartani a parlament honvédelmi bizottságának ülését.

Nem bízik a magyar légvédelemben, francia segítséget kért a drón-incidens után a horvát kormány

Közös gyakorlatot hajtottak végre a horvát hadsereg (egyébként elavult) Mig-21-esei a francia haderő Rafale típusú gépeivel a héten több alkalommal is. A Glas Hrvatske horvát honlap szerint az Adrián összesen hét hadihajó tartózkodik, francia, görög és amerikai zászlók alatt, köztük a Charles de Gaulle francia repülőgép szállító. A francia gépek ezen állomásoznak.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök látogatást is tett a hajón, és azt nyilatkozta, az Ukrajna felől Magyarországon át horvát légtérbe repült, majd nem sokkal Zágráb mellett földbe csapódott és

felrobbant Tu-141-es drón esete után Emmanuel Macron francia elnöktől kért segítséget a horvát légtér védelmére.

Mint ismert, az incidenssel kapcsolatban még rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Az egyik legfontosabb éppen az lenne, hogy amennyiben igaz a magyar Honvédelmi Minisztérium közlése, hogy a drónt mindvégig „nyomon követték és ellenőrzésük alatt tartották” az itt töltött 40 perces repülés alatt, miért nem szóltak a horvát légvédelemnek.

Andrej Plenkovic korábban azt mondta, a magyar féltől erre azt a választ kapta, hogy veszélytelennek tartották a trónt. Ennek viszont ellent mond a becsapódáskor tapasztalt robbanás és az, hogy valamilyen robbanószer is lehetett a drónon.

Az ügyben sok kérdést lehetett volna tisztázni a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának eheti ülésén, ezt azonban a Fidesz megakadályozta azzal, hogy nem mentek el.

Lapunk szintén több kérdést küldött korábban a külügyminisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak is, de mi sem kaptunk választ.

NYITÓKÉP: A Charles de Gaulle anyahajó, fotó: Sirpa Marine, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek