Na ki jelent nemzetbiztonsági kockázatot Georg Spöttle szerint és kit tiltana ki Bayer Zsolt az ukrán háborúban?

Szerző: Kósa András
2022.03.06. 10:25

Megint nagyot mennek a kormánypárti megmondó emberek, de ha önnek Gyurcsány Ferenc jutott eszébe, csalódást kell okoznunk.

Na ki jelent nemzetbiztonsági kockázatot Georg Spöttle szerint és kit tiltana ki Bayer Zsolt az ukrán háborúban?

„Azzal, hogy a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje oroszpártinak titulálta a kárpátaljai magyarokat, szintén veszélyezteti azokat, akik ott maradtak. Ebben a helyzetben tehát Márki-Zay Péter jelenti az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot – mondta a Magyar Nemzetnek Georg Spöttle.

A „biztonságpolitikai szakértő” kritika nélkül felmondta, az interjúban, hogy a jó magyar-orosz kapcsolatoknak köszönhetően „évtizedekre az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásároljuk a gázt”, ami egyszerűen nem igaz, ezt már Deák András szakértő is elmondta egy konferencián. Ezen az áron ugyanis csak Belarusz kap gázt Oroszországtól. A magyar átvételi árat a kormány következetesen titkolja, de a Népszava nemrég utánaszámolt, és kiderült, hogy az említettnél biztosan drágább árat fizetünk, ráadásul ez is folyamatosan emelkedik.

Márki-Zay Péter itt is elérhető hétértékelőjében – kétségtelenül nem túl szerencsés módon – pedig arról beszélt, hogy a hatvanezer kárpátaljai magyar menekült, aki már átjött a határon, valószínűleg magyar útlevéllel, és így szavazójoggal is rendelkezik, és április 3-án már nem kell majd átjönniük a határon, „mert már itt vannak”.

Erre Simon András, a miniszterelnök-jelölt sajtófőnöke közbevetette, hogy „a sorozás, meg az orosz tankok elől menekülnek”.

Erre Márki-Zay Péter úgy válaszolt, hogy

„a sorozás az egy ukrán sorozás, az orosz tankok azok oroszok, ne zárjuk ki a lehetőségét, hogy nagyon sok kárpátaljai magyar az inkább oroszpárti lehetett, mint ukrán párti ebben a konfliktusban akár. Tehát én nem tudom azt kizárni, hogy a Fidesznek azért lesz támogatottsága közöttük.

Majd úgy folytatta,  „remélem, hogy ott is nagyon sokan megértették azt, hogy az az Orbán, aki őelőlük a gázt is elzárta, mert elzárta már egyszer Putyin parancsára (tény, hogy éppen 2014 szeptemberében, miután a Krím félsziget orosz megszállása után a Gazprom leállította a gázszállításait Ukrajna felé, váratlanul a magyar Földgázszállító Zrt. Is közölte, hogy felfüggeszti a gázszállítást Magyarország felől, a lépést akkor az EU vezetése is élesen elítélte – a szerk.), vagy az a háború, amit Orbán Viktor magatartása robbantott ki, hiszen, hogyha

Orbán nem akadályozta volna az elmúlt évtizedben, hogy Ukrajnát a NATO is megvédje, akkor ez a háború ki se robbant volna. Tehát én azt remélem, hogy minél több külföldi magyar rájön arra, hogy egy hazaárulóra még nekik sem szabad szavazniuk.”

Megtalálta az aktuális ellenséget Bayer Zsolt is, aki korábban azt mondta, „Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt a hülye is tudja”, most Ljubov Nepop ukrán nagykövetnek ment neki.

A diplomata – aki a háború kitörése után az első exkluzív interjút lapunknak adta – a Political Capital konferenciáján Orbán Viktor korábbi kijelentésére (miszerint „stratégiai nagyalomra” van szükség a háborúban), azt mondta, „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz”. Bayer Zsolt erre reagálva írta blogján – amit a 444.hu szúrt ki –, hogy

„az ukrán nagykövet asszonyt normális esetben 48 órán belül kellene kitiltani Magyarországról, a magyarsághoz intézett ezen szavaiért”.

NYITÓKÉPWikimedia, Ukrán Védelmi Minisztérium

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek