Ha igazak az ukrán adatok, az oroszoknak nagyon súlyos veszteségeik vannak

Szerző: Aradi Péter
2022.02.27. 11:59

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin közben február 27-én, vasárnap reggel tévébeszédet mondott.

Ha igazak az ukrán adatok, az oroszoknak nagyon súlyos veszteségeik vannak

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes, Hanna Majlar a Facebookon osztotta meg, hogy információik szerint eddig a háború első három napjában, 24-26-ig

4300 orosz katona halt meg,

az oroszok mindemellett még 27 repülőt, 26 helikoptert, 146 tankot, 706 harci járművet, 49 ágyút, egy Buk légvédelmi rakétarendszert, négy Grad rakéta-sorozatvető rendszert és további 100 egyéb járműt, tartályhajót, drónt és hajót vesztettek.

A számok persze, mint ő is kiemelte, pontatlanok lehetnek, mert a katonai vezetők elsősorban a harcok vezetésére koncentrálnak, amik a legtöbb esetben alaposan el is húzódnak.

A brit hírszerzés viszonylag friss jelentése szerint az ukrán hadsereg második napja dolgozik azon, hogy kisöpörjék a városból az orosz irreguláris erők maradványait. A kijevi harcok most kisebb intenzitásúak.

Az oroszok a Kijevtől északra fekvő Csernyihivben is sokkal keményebb ellenállásba ütköztek, mint gondolták, úgyhogy inkább megkerülik a területet, hogy Kijev ellen vonulhassanak. Harkivnál éjszaka kőkemény rakétatüzérségi harc bontakozott ki. A jelentés szerint az oroszok változatlanul több irányból nyomulnak befelé Ukrajnába, de

mindenhol kemény ellenállással találkoznak.

A BBC szakértője szerint az oroszok kénytelenek voltak taktikát váltani. Paul Adams szerint az eredeti elképzelés az lehetett, hogy gyorsan betörnek az országba, elfoglalják Kijevet és leváltják a kormányt, azonban – bár Csernyihiv esetében úgy tűnik, pont lemondtak róla – most már meg kell próbálniuk elfoglalni a nagyvárosokat is, hogy az ellátási útvonalaikat biztosíthassák.

Egy ukrán tábornok, Borisz Kremenecki még február 26-án, szombaton azt mondta a washingtoni ukrán nagykövetségen, hogy körülbelül 200 orosz katonát fogtak el, akik közül néhányan mindössze 19 évesek voltak, semmiféle kiképzést nem kaptak, és rosszul voltak felszerelve.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin február 27-én, vasárnap reggel tévébeszédet mondott, amiben megköszönte a különleges erők katonáinak, hogy hősiesen teljesítik a katonai kötelességüket Ukrajnában. Putyin változatlanul azt mondja, a katonák feladata nem más, minthogy

a donbászi népköztársaságokat támogassák.

Putyin ezeket ismerte el független államoknak egy nappal a támadás előtt. A beszédet a BBC szerint Putyin az orosz különleges erők napja alkalmából mondta, amelyet 2015 óta február 27-én tartanak. A beszéd végén orosz elnök sok sikert kívánt mindenkinek.

NYITÓKÉP: Ukrán fegyveres erők / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek