Betiltják a gazdagok hülye, állatkínzó allűrjét Nagy-Britanniában

Szerző: Kósa András
2022.02.20. 17:34

A lépéshez persze szükség volt a West Ham United focistája, Kurt Zouma elképesztően bunkó és kegyetlen videójára saját macskája megrugdosásáról.

Betiltják a gazdagok hülye, állatkínzó allűrjét Nagy-Britanniában

Több mint egy hete tört ki a botrány, miután a nyilvánossá vált egy videó arról, ahogy az angol Premier League-ben szereplő West Ham United francia labdarúgója saját macskáját rugdalja, majd egy cipőt is a szerencsétlen állathoz vág.

Zouma persze nem győzött bocsánatot kérni, de ettől függetlenül büntetőeljárás indult ellene és akár négy év börtönt is kaphat a brit törvények szerint. (Van, ahol komolyan veszik az állatvédelmi jogszabályokat.)

Az eset nyomán persze hatalmas felháborodás tört ki, és ennek

nem várt mellékhatásaként betilthatják Nagy-Britanniában, hogy házimacskákat vadon élő macskafélékkel keresztezzenek.

Az ország nagyon gazdagjai körében ugyanis egyre népszerűbbek ezek a „dizájnerek macskák” – ahogy az esetről beszámoló Independent brit napilap nevezi őket –, a divatőrület mára odáig terjed, hogy egy-egy ilyen macskát akár 16 ezer fontos áron is kínálhatnak közösségi fórumokon.

A leggyakrabban szervált, vagy más kistestű macskafélét használnak keresztezésre, és ma már előfordul, hogy az apaállatokat csak ezért fogják be élőhelyükön.

A gyakorlat jelenleg nem ütközik törvénybe, de állatvédő szervezetek egyre többször emelik fel a szavukat ellene. Arról ugyanis, hogy ezek milyen hatással lesznek majd a macskaállományra – vagy, ha máshol is elterjednek, majd egyes példányok kijutnak a szabadba és ott vadon élő macskafélékkel szaporodnak – vagy más fajokra, még semmit nem tudni.

NYITÓKÉP: leginkább szervállal párosítják a háziasított macskákat. Fotó: Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek