Az állatok miatt széteshet a lengyel jobboldali kormány

Szerző: Techet Péter
2020.09.18. 14:50

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is. Fontosabbak Kaczyńskinak a macskák, mint a koalíciós partnerei? Jönnek az előrehozott választások?

Az állatok miatt széteshet a lengyel jobboldali kormány

A lengyel jobboldali kormánykoalícióban éles vita robbant ki egy állatvédelmi törvény kapcsán, amely korlátozná az állatok tenyésztését, ha a cél a bundájuk hasznosítása, valamint tiltaná a rituális célú állatlevágásokat. A legnagyobb kormánypárt, a nacionalista-szociálkonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnökéről,

Jarosław Kaczyńskiről közismert, hogy nagy macskabarát,

ezért a macskáival egyedül élő politikus számára már csak személyes okokból is nagyon fontos volt, hogy átmenjen a törvény a lengyel alsóházban.

A kormánykoalícióból többeknek nem ennyire fontosak az állatok

A PiS-szel közösen kormányzó – Egyesült Jobboldal (ZR) néven közös frakciót is alkotó –, katolikus-nacionalista Szolidáris Lengyelország (SP) ellenezte a törvényjavaslatot, ráadásul ezen párthoz tartozik Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter is. Nem csak az SP, de az Egyesült Jobboldal másik kis tagpártja, a konzervatív szabadelvű Egyetértés (P) se értett egyet az állatvédelmi törvénnyel, amely

csütörtök este végül tényleg csak az ellenzéki képviselők szavazataival tudott átmenni.

Ráadásul még a PiS-ből is többen Kaczyński kérésével szemben szavaztak, azaz nem mondtak igent az állatvédelmi szigorításokra.

A PiS ELNÖKE 2017-BEN A LENGYEL ALSÓHÁZBAN IS MACSKÁS KÖNYVET OLVASOTT, RAJONGÁSA A MACSKÁK IRÁNT KÖZISMERT. FOTÓ: MARTA SZCZEPANIK / FB

A világnak nem, de a kormánynak talán vége van

Az Egységes Jobboldalon belüli ellentétek például Marek Suskit, a PiS parlamenti képviselőjét annyira felháborították, hogy már péntek reggel egy rádióinterjúban azt mondta: „Ez nem a világ vége, de a koalícióé igen!” Suski a felháborodását azzal indokolta, hogy „csak jó emberek irányíthassák Lengyelországot”, márpedig

olyanok, akik nem állnak ki az állatok mellett, nem tekinthetőek szerinte „jó embereknek”.

Azon PiS-esekre, akik nem szavazták meg az állatvédelmi törvényt, szintén retorziók várnak. Pénteken Kaczyński pártelnök el is döntötte már: kizáratja mindegyiküket a pártból. Ezzel a döntésével tovább csökkentette a PiS parlamenti helyeinek számát.

Suski reggeli nyilatkozata a koalíció végéről nem egyéni vélemény. Pénteken Ryszard Terlecki, a PiS frakcióvezetője is azt közölte, hogy „a koalíció gyakorlatilag nem létezik”. Piotr Müller, a kormány szóvívője pedig bejelentette:

„jelenleg minden lehetséges: kisebbségi kormány vagy előrehozott választások”.

Mivel a PiS-nek a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés nélkül nincs többsége az alsóházban (a felsőházban a jobboldali kormánynak jelenleg sincs többsége), a PiS számára – ha komolyan gondolja a szakítást a partnereivel – tényleg más út, mint a kisebbségi kormány bevállalása vagy az előrehozott választások (ahol a két kis rebellis párt, ha egyedül indul, vélhetően elvérezne) nem maradt. A koalíciós partnerek hétfőn fognak egymással találkozni hivatalosan, hogy a továbbiakat megbeszéljék.

A vita köztük azonban már péntek délutánra annyira elmérgesedett, hogy például a Szolidáris Lengyelország (SP)

azzal vádolta meg a PiS-t, hogy „az LGBT-lobbi“ érdekében cselekedne.

Kaczyński ugyanis ahhoz mindenképpen ragaszkodik, hogy a kispárt által jelölt igazságügyi miniszter, Ziobro lemondjon. Az SP képviselői azonban kiálltak elnökük mellett – sőt, úgy vélik: ha Kaczyński állatbarátsága miatt végül tényleg jönnek az előrehozott választások, az csak az ellenzéki Polgári Platformnak (PO) és a homoszexuálisoknak fog kedvezni.

NYITÓKÉP: 2019. októberi választási győzelem a PiS-székházban / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek