Választási hirdetés nem, gyermekvédelminek mondott propaganda majd ezerrel pöröghet a kormányközeli sajtóban

Szerző: Kósa András
2022.02.09. 19:42

A KESMA és más kormányközeli sajtótermékek a választásokkal kapcsolatban nem fogadnak be politikai hirdetést, a gyermekvédelminek mondott homofób népszavazással kapcsolatban azonban igen – vette észre az Ugytudjuk.hu.

Választási hirdetés nem, gyermekvédelminek mondott propaganda majd ezerrel pöröghet a kormányközeli sajtóban

Sem a kormányközeli KESMA, sem a több kormányközeli lapot kiadó Mediaworks nem él a lehetőséggel, hogy a választási kampányban politikai hirdetést közöljön, de más kormányközeli lapok sem fognak majd közzétenni ilyeneket, szúrta ki az Ugytudjuk.hu

Az alapvetően Nyugat-Magyarországgal foglalkozó portál szerint így nemcsak a Vas Népéből és annak online felületéről, hanem a Kisalföld hasábjairól is hiányozhatnak majd a politikai hirdetések. (Az Azonnalin lesznek hirdetések – a szerk.)

Azonban az országgyűlési választással egy időben tartott, a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazással kapcsolatban már más a helyzet,

azzal kapcsolatosan már közölhetnek majd hirdetéseket a kormányközeli portálok.

Az Állami Számvevőszéknek a médiumoknak még korábban jelezniük kellett, hogy befogadnak-e hirdetéseket az országgyűlési választás, illetve a népszavazás kapcsán, és az Állami Számvevőszék oldalán közzétett listából úgy tűnik, politikai hirdetést nem sok kormányhoz közeli sajtó közöl majd, míg a népszavazás kapcsán már befogadnak reklámokat. (Persze az is elképzelhető, hogy ennek ellenére nem fognak a népszavazásról reklámot közölni, amennyiben a kormány vagy más szereplő nem vásárol reklámfelületet az adott médiumban.)

Így például a kormányközeli médiumokban előfordulhatnak majd reklámok, amelyek a népszavazás vagy a népszavazás kapcsán kidolgozott politikai üzeneteket propagálják, így elképzelhető, hogy találkozunk majd az óvodásokat nemátalakításra bíztató vélt vagy valós aktivisták (rém)képével a Frisss Média, a Győr+, az egész Mediaworks-birodalom (például 888, Kisalföld, Magyar Nemzet, Nemzeti Sport, Ripost), a New Wave Media Group (Origo.hu, Life, She), a Pesti Srácok, vagy akár Vas Népe hasábjain is – bár ezen lapok egy része olykor ezt fizetett hirdetés nélkül is megtették.

Mint az Ugytudjuk.hu megjegyzi, politikai hirdetésen kívül persze lehetőség van társadalmi célú reklámot vagy közérdekű közleményt is közzétenni a szerkesztőségeknek, emögé azonban nehezen lehetne bújtatni választási reklámokat. A Médiatörvény szerint ugyanis ezek nem minősülhetnek politikai reklámnak, vagyis politikai párt, mozgalom népszerűsítését nem foglalhatják magukban.

NYITÓKÉP: Ugytudjuk.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek